Britanska Lojds banka ponovo u rukama privatnog sektora

Britanska banka Lojds, koju je vlada u Londonu spasila na vrhuncu finansijske krize, ponovo u potpunom privatnom vlasništvu.

“Lojds benking grupa (LBG) je izvestila tržište da je državni udio u grupaciji smanjen na nula odsto, što znači da se grupacija u potpunosti vratila u privatno vlasništvo”, navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

Vlada u Londonu je postepeno prodavala svoj udio kako se LBG banka oporavljala, što je rezultiralo povraćajem 21,2 milijarde funti (24,6 milijardi eura) poreskim obveznicima.

Taj iznos je za 894 miliona funti veći od prvobitne investicije vlade, navodi se u saopštenju Lojdsa.

“Vlada je danas prodala svoj posljednji udio u Lojds benking grupi, povrativši više novca od iznosa koji je prvobitno investirala”, izjavio je direktor banke Antonio Orta-Osorio.

Britanska vlada je posle finansijske krize iz 2008. godine spasila Lojds sa 20,3 milijarde funti, čime je država preuzela 43 odsto udjela u banci.

Vlada u Londonu još uvjek drži 73 odsto akcija banke Royal bank of Scotland, koja je spašena sa 45,5 milijardi funti novca poreskih obveznica tokom krize.

“Napredak u RBS-u je bio sporiji jer ima više problema i teško da će vlada moći da proda svoj udio bez da pretrpi finansijski gubitak”, izjavio je analitičar brokerske kuće Hargrivs lensdaun, Lait Kalaf.

Check Also

Pod kojim uslovima se može raditi i nakon odlaska u penziju

U Crnoj Gori od gotovo 110.000 penzionera 3.139 ide na posao i nakon odlaska u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.