Nove špekulacije oko povezivanja RWE-a i Engie-a

Dodajte komentar

Evropski proizvođači električne energije, njemački RWE i francuski Engie, razmišljaju o povezivanju koje bi moglo da se sprovede svopom akcija, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ukoliko bi se ova transakcija zaista i desila nastao bi enegetski gigant vrijedan oko 50 milijardi EUR. Međutim, isti izvor navodi da se razgovori još uvjek ne vode između čelnika dvije kompanija, već se razmatraju razne opcije na nivou savjetnika i bankara kompanija. Pojedini bankarski krugovi tvrde da bi RWE mogao svoj većinski udio u Innogy-ju od 76,8% akcija zamijeniti za manjinski udio u francuskoj kompaniji. Međutim, isti izvor napomnje da je izvjesno da se ovaj posao neće završiti prije saveznih izbora u Njemačkoj koji su zakazani za 24. septembar tekuće godine.

Reuters se takođe poziva i na izvor blizak francuskoj vladi koji je potvrdio da su razgovori održani, upozorivši da nema garancija da će ovaj posao i biti postignut. Akcije Innogy-ja, koji je prošlog oktobra putem IPO-a po cijeni od 36 EUR izašao na berzu, skočile su u petak 3,4% na 34,7 EUR, dok je RWE zabilježio rast vrijednosti od 5,4% na nepunih 17 EUR. Akcije Engie-a zabilježile su tek minornu pozitivnu promjenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *