Ukidaju se stimulativne mjere ECB

Čelnici Evropske centralne banke sugerisali su da bi na sljedećem sastanku mogli da razmotre okončanje stimulativnih mjera uvedenih da se podstakne ekonomski rast.

Iz pisanog izveštaja sa sastanka održanog 27. aprila vidi se da članovi saveta ECB za određivanje kamata očekuju da će, ako se nastavi ekonomski oporavak, morati da razmisle o “prilagođavanju sadašnje formulacije” njihovog stava.

Taj savjet će na sljedećem sastanku imati nove prognoze stepena rasta i inflacije, pa će savjet biti “u boljoj poziciji” da procijeni situaciju.

ECB je ranije saopštio da planira da nastavi da otkupljuje obveznice u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno makar do kraja godine.

Godišnja inflacija u aprilu je bila 1,9 odsto, u skladu s ciljem ECB-a da se dostigne inflacija od nešto ispod dva odsto.

Postepeno smanjivanje kupovine obveznica imaće dalekosežne posljedice na tržišta, investitore i vlade. Kupovinom obveznica održavane su manje kamatne stope i upumpavan novac u bankarski sistem, u cilju podsticanja pozajmljivanja kompanijama kako bi one širile poslovanje i zapošljavale.

U izvještaju sa sastanka se, međutim, navodi da stepen inflacije još nije “trajan i samoodrživ”.

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *