Žugić: Poreske stope u Crnoj Gori ne treba povećavati

1 komentar

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić ocijenio je da država ne treba da temelji fiskalnu konsolidaciju na povećanju poreskih stopa.

Zadržavanje postojećih poreskih stopa nije zaštita tajkuna, nego naših ekonomskih interesa”, kazao je Žugić juče na skupštinskom Odboru za ekonomiju.

On je rekao da je prošle godine smanjen nivo ulaganja, jer je jedan mobilni operater, shodno pozitivnim propisima, iznio dobit iz Crne Gore, što govori o tome da fiskalna konsolidacija ne bi smjela da se temelji na povećanju poreskih stopa.

“Ako jedna država u Skandinaviji ima značajno nižu stopu poreza na dobit kompanija nego Crna Gora, onda je to alarm za uzbunu. Hoćemo li da izgubimo to što smo ostvarili stranim ulaganjima ili ne”, pitao je Žugić.

Telenor je prošle godine neraspoređenu dobit zaključno sa 2014. godinom od 214 miliona eura isplatio kao dividendu vlasniku. Ministarstvo finansija (na čijem je čeku tada bio Žugić), odnosno Poreska uprava su pripadajući porez naplatili po nižoj stopi od pet odsto u iznosu od 11.275.595, a ne po važećoj stopi od devet odsto što bi bilo više od 19,2 miliona jer je vlasnik Telenora iz Norveške sjedište preselio u Dansku. Dividenda je zbog toga oporezovana u skladu sa odredbama važećeg Ugovora o otklanjanju međunarodnog dvostrukog oporezivanja između Crne Gore i Danske.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *