Srbija: Agencije kredit vrijedan milion eura otkupljuju za 7.000

Dodajte komentar

Banke nenaplative kredite od privrede prodaju po cijeni od samo 0,7 do 18 odsto. Ako uspiju, agencije mogu da naplate i sto odsto glavnice potraživanja. Loši krediti činili 17,3 odsto ukupnih kredita u decembru 2015. godine, pišu “Večernje novosti”.

Agencije milion eura lošeg zajma otkupljuju za svega 7.000 eura. I srećni su i oni i banka. Riječ je o cijeni od 0,7 odsto, najnižoj ikada plaćenoj za otkup grupe loših kredita u Srbiji, piše ovaj list.

Minimalna cijena plaćena za portfelj loših kredita u Srbiji bila je 0,7 odsto, a maksimalna 18 odsto. To, praktično, znači da se dugovi privrede od banaka otkupljuju za sedam do 180 eura na svakih 1.000 eura lošeg kredita. A agencija koja kupi dug preduzeća potom kreće u naplatu, gdje je sve između plaćenog procenta i 100 odsto dozvoljeno.

Agencija, koje posreduju u naplati, u Srbiji trenutno ima sedam. Jedne se bave samo otkupom potraživanja, druge samo posredovanjem u naplati, a tek jedna ili dvije su registrovana za oba ova posla. Trgovina bankarskim dugovima građana u Srbiji još nije dozvoljena, ali se pravi pravni osnov i za taj posao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *