Pregled štampe za 17. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Poništiti odobrenje za studiju za drugi blok TE

NVO Green Home podnijela je tužbu Upravnom sudu kojom traži poništenje odluke o odobrenju studije uticaja na životnu sredinu za drugi blok Termoelektrane Pljevlja.

Za 8,5 miliona traže sad dio Luke

Poljska kompanija OT Logistic uputila je Vladi i Savjetu za privatizaciju izmijenjenu ponudu za preuzimanje osnovne djelatnosti Luke Bar. Oni, kako saznaju Vijesti nude, kao i ranije, cijenu od 8,52 miliona eura za 30 odsto akcija Luke, pravo upravljanja, ali i podjelu kompanije na dva nova preduzeća čime bi se odrekli značajnog dijela imovine na koju bi kao akcionari imali pravo.

Šta bi sa garancijom za AS i sa prodajom Duvanskog

Poslanik Aleksandar Damjanović tražio je od vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića informaciju o tome šta je tužilaštvo do sada uradilo povodom skupštinskih zaključaka o prodaji hotela As u Perazića dolu, kao i prodaji Duvanskog kombinata.

Dnevne novine

Uvećali dobit 15 puta

Pošta Crne Gore završila je prošlu godinu sa neto dobiti od 1,23 miliona eura, što je za skoro 15 puta više nego u 2015. godini kada je neto dobit iznosila svega 82.994 eura.

Poreske stope u Crnoj Gori ne treba povećavati

Fiskalna konsolidacija ne bi smjela da se temelji na povećanju poreskih stopa, kako se ne bi ugrozila konkurentnost crnogorske ekonomije i likvidnost, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

Odbijeni prigovori Poljaka

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte odbio je kao neosnovane prigovore poljske kompanije OT Logistics na odluke Tenderske komisije za privatizaciju Luke Bar i Montekarga.

Dan

Imovina Vunka za 2,25 miliona

Prodaja cjelokupne imovine preduzeća Vunko u stečaju iz Bijelog Polja zakazana je za 22. jun u 13 sati. To je epilog dogovora između predstavnika Zbora povjerilaca, stečajnog sudije Faruka Mušovića i stečajnog upravnika Radojice Grbe. Imovina će se prodavati po cijeni od 2,25 miliona eura na 23. licitacionoj prodaji.

Sosijete banka ostaje u Crnoj Gori

Na Skupštini akcionara, koja počinje danas u 11 sati, biće objelodanjena odluka da Sosijete ženeral banka Montenegro nastavlja poslovanje u Crnoj Gori, čime će biti stavljena tačka na spekulacije o prodaji crnogorskog ogranka te banke, prenosi portal Antena M.

Pokušavaju da izbjegnu stečaj

Već sledeće sedmice Poreska uprava, Vlada i menadžmenti Montenegroerlajnza i željezničkih kompanija moraju da nađu rješenje za otplatu poreskog duga tih preduzeća kako bi se izbjeglo uvođenje stečaja i blokada avio i željezničkog saobraćaja pred početak turističke sezone.

Pobjeda

Tužilaštvo potvrdilo da se vodi istraga

Bivši radnici Rudnika boksita, koji nijesu riješili stambeno pitanje, odlučili su da od Privrednog suda zatraže obustavu prodaje placa na kojemje bila planirana gradnja njihovih stanova.

Čuvanje para ne treba naplaćivati

Politika kamataje u nadležnosti poslovnih banaka, ali u Centralnoj banci smatramo da ne bi bilo opravdano uvođenje negativne stope na depozite, kazali su Pobjedi iz CBCG komentarišući najave da bi banke mogle početi da naplaćuju čuvanje novca.

CFSSI tuži opštinu Budva zbog 200 hiljada eura

Nakon opština Bar i Bijelo Polje, na red za tužbu stiglaje i opština Budva od kojih Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju traži 200 hiljada eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *