Kako su akcije “Amazon”-a vlasnicima donijele bogatstvo

1 komentar

Jedna od najvećih svetskih kompanija, “Amazon”, slavi dvije decenije postojanja, a oni koji su na vrijeme investirali u nju, zaradili su bogatstvo. Oni koji su uložili 100 dolara u IPO Amazona, sada imaju akcije vrijedne više od 60.000 dolara. Više nego dobra investicija.

Kada su akcije kompanije ponuđene kroz inicijalnu javnu ponudu 1997. godine, vrijedjele su tek 18 dolara svaka. Od tog skromnog početka, taj onlajn maloprodajni div doživio je zvjezdane trenutke, uprkos teškim epizodama. U vrijeme obilježavanja dvadesetogodišnjice poslovanja, akcija “Amazona” vrijedi nešto manje od 960 dolara.

Jasno je da je riječ o zaista odličnoj investiciji za stare dane, s obzirom na to da se vrijednost akcije umnožila skoro 500 puta.

Međutim, iza ove računice ne stoji prosto množenje, s obzirom na to da je za 20 godina, “Amazon” više puta pribjegavao takozvanom splitovanju, koje umnožava broj akcija i za tačno toliko im smanjuje cijenu. Tržišna kapitalizacija se u tom smislu ne mijenja, ali se mijenja broj akcija.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *