Euro ojačao, dolar naglo tone

Dodajte komentar

Euro je ojačao iznad 1,10 dolara u utorak, ostvarivši najviši rast od 0,8 procenata otkako je Donald Tramp u novembru izabran za predsjednika SAD.

Dolar je naglo oslabio usled zabrinutosti zbog otkrivanja američkih povjerljivih informacija ruskim zvaničnicima.

Taj politički izgred, prema izjavama analitičara, odrazio se na kretanje dolara, čiji je širi indeks ranije ove godine skočio na 14-godišnji maksimum usled očekivanja da će Trampov plan za smanjenje poreza i potrošnje na infrastrukturu uticati na brži privredni rast i inflaciju, ali je u utorak ovaj indeks zabilježio šestomjesečni minimum.

Među investitorima narasta strahovanje da Tramp možda neće izgurati prvi mandat, kažu analitičari i dodaju da čak i ako ostane na funkciji predsjednika postoji mnogo političkih smetnji zbog kojih će on teško progurati program za podsticanje privrednog rasta.

Jaka tražnja za francuskim dužničkim hartijama u vrijednosti od 30 milijardi eura je možda takođe podstakla kupovinu eura.

Podaci koji su objavljeni rano u utorak ukazuju na rast privrede zone eura u prvom kvartalu od 1,7 odsto na godišnjem nivou, što je u skladu sa očekivanjima

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *