Nafta i tehnološke akcije vodile Wall Street do novih rekorda

Dodajte komentar

Indeks S&P 500 i Nasdaq dostigli su na jučerašnjem trgovanju istorijski najviše vrijednosti, podržane rastom cijene nafte i akcija tehnološkog sektora.

S&P 500 je skočio 0,5% na 2.402,3 poena, a sektor resursa je registrovao najveći skok nakon nastavka oporavka cijene sirove nafte. Nafta tipa WTI skočila je preko 2%, zatvorivši trgovanje na 48,85 USD po barelu, nakon što su ruski i saudijski zvaničnici objavili da su postigli saglasnost o nastavku smanjene proizvodnje sve do marta naredne godine. Nasdaq je takođe porastao pola procenta na 6.149,7 poena, predvođen velikim tehnološkim kompanijama, uključujući Facebook i Alphabet, dok je Apple ponovo stigao do istorijskog maksimuma.

Dow Jones je takođe zabilježio rast, nešto skromnijeg inteziteta, stigavši nadomak nivoa od 21.000 poena, predvođen kompanijama J&J i Cisco. Evropska nacionalna tržišta nedjelju su otpočela takođe rastom vrijednosti, u prosjeku između 0,2 i 0,3%. Podsticaj investitorima dali su regionalni njemački izbori, na kojima je još jednom pobijedila partija kancelarke Merkel, te rast cijene nafte, dok je na drugoj strani stajalo otvoreno pitanje globalne bezebjednosti nakon hakerskih sajber napada tokom vikenda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *