Nastavlja li se trgovina dionicama kompanija iz sastava Agrokora?

Krajem trgovinskog dana u ponedjeljak ističe privremena obustava trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija na Zagrebačkoj berzi.

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) 2. maja je obustavila trgovanje dionicama Leda, Belja, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde, Žitnjaka i Jamnice na uređenom tržištu, nakon što je zbog sumnji u vjerodostojnost poslovnih knjiga zatražena dodatna revizija i odgođena objava finansijskih izvještaja.

Rješenjem HANFA-e trgovanje je obustavljeno do kraja trgovinskog dana 15 maja. Prethodno (27. travnja) odluku o obustavi trgovanja donijela je Zagrebačka berza, i to neposredno nakon što su te kompanije izvijestile da do kraja aprila neće objaviti revidirane finansijske izvještaje za 2016. odnosno da moraju sazvati skupštine na kojima bi donijele odluke o opozivu revizorskog društva i imenovanju PricewaterhouseCoopers (PwC) revizorom za 2016. godinu.

Prije obustave, dionicama Agrokorovih kompanija trgovalo se u visokom intenzitetu, ali u uslovima velike neizvjesnosti s obzirom na rizik nelikvidnosti, koji je u aprilu  doveo i do blokada računa glavnih kompanija koncerna.

Od početka krize do obustave trgovanja dionice Agrokorovih kompanija izgubile su oko dvije trećine tržišne vrijednosti.

Check Also

Studija sprovedena na 20 miliona ljudi: Šta će vam pomoći da lakše nađete posao?

Najnovija studija ukazuje da iako bi vam prilikom traženja posla prvi na pamet pali prijatelji, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.