Nastavlja li se trgovina dionicama kompanija iz sastava Agrokora?

Dodajte komentar

Krajem trgovinskog dana u ponedjeljak ističe privremena obustava trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija na Zagrebačkoj berzi.

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) 2. maja je obustavila trgovanje dionicama Leda, Belja, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde, Žitnjaka i Jamnice na uređenom tržištu, nakon što je zbog sumnji u vjerodostojnost poslovnih knjiga zatražena dodatna revizija i odgođena objava finansijskih izvještaja.

Rješenjem HANFA-e trgovanje je obustavljeno do kraja trgovinskog dana 15 maja. Prethodno (27. travnja) odluku o obustavi trgovanja donijela je Zagrebačka berza, i to neposredno nakon što su te kompanije izvijestile da do kraja aprila neće objaviti revidirane finansijske izvještaje za 2016. odnosno da moraju sazvati skupštine na kojima bi donijele odluke o opozivu revizorskog društva i imenovanju PricewaterhouseCoopers (PwC) revizorom za 2016. godinu.

Prije obustave, dionicama Agrokorovih kompanija trgovalo se u visokom intenzitetu, ali u uslovima velike neizvjesnosti s obzirom na rizik nelikvidnosti, koji je u aprilu  doveo i do blokada računa glavnih kompanija koncerna.

Od početka krize do obustave trgovanja dionice Agrokorovih kompanija izgubile su oko dvije trećine tržišne vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *