Google platio Rusiji kaznu od 7,4 miliona dolara

Američki internet pretraživač Google platio je novčanu kaznu u iznosu od 438 miliona rubalja (7,4 miliona dolara) koje je kompaniji izrekla Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS), saopštio je ruski regulator za zaštitu tržišne konkurencije.

Elena Zajeva, direktorka u FAS-ovom odjeljenju za kontrolu nad tržištem informacionih tehnologija, izjavila je za agenciju Tas s da Google sada mora da plati ruskim regulatorima još dvije novčane kazne u iznosu od po 500.000 rubalja svaka koje su izrečene njenim organizacionim dijelovima. FAS i Google su 17. aprila “prijateljskom nagodbom” okončali dvogodišnji sudski spor koji su ruske vlasti pokrenule protiv protiv američke firme zato što je unaprijed instalirala svoje aplikacije u mobilne uređaje koji koriste operativni sistem Android.

Prema postignutoj nagodbi, Google se obavezao da će platiti 438 miliona rubalja kazne i da na uređajima sa Android operativnim sistemom neće ograničavati instaliranje pretraživača, aplikacija i usluga drugih proizvođača.

 

Check Also

ePoslovanje: Šta je to eRačun i zašto nam je potreban

Privredna komora i Asocijacija menadžera Crne Gore organizovale su panel na temu „ePoslovanje: Šta je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *