Crna Gora jedina Ex-Yu država koja neće imati Tesline superpunjače

Dodajte komentar

Superpunjači najpopularnije kompanije za proizvodnju električnih automobila Tesla, biće postavljeni do kraja godine u šest zemalja Jugoistočne Evrope, ali ne i u Crnoj Gori, jasno je vidljivo na zvaničnom sajtu, odnosno mapi na kojoj su ucrtane pozicije lokacija za izgradnju, pišu Dnevne novine.

Tako će naša zemlja, sudeći prema sada dostupnim podacima, u narednih nekoliko godina biti jedina sa Ex-Yu prostora koja se neće naći na mapi superpunjača za najpoznatiji brend elektro automobila.

Kompanija namjerava da izgradi po tri stanice u Rumuniji i Srbiji i po jednu u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Moldaviji.

Takođe, kompanija planira da doda četiri nove stanice na svoje već postojeće dvije u Hrvatskoj, dok Slovenija takođe ima tri brza punjača Tesla Motorsa.

Iako susjedna Srbija nema veliki broj vozila na električni pogon, odluka kompanije iz SAD-a zasniva se na činjenici da se ta zemlja nalazi na glavnom putnom koridoru koji povezuje zapadni dio Starog kontinenta sa Azijom i Turskom – te da veliki broj vozila iz inostranstva, među kojima su i električni, tokom sezone pređu put upravo preko Srbije.

Crna Gora je prije dvije godine započela izgradnju prvog auto-puta u našoj zemlji, popualrno nazvanog Bar-Boljare, a prema planu bi taj put trebalo da se od Boljara poveže sa Ariljem i dalje Beogradom, tačnije Koridorom 11, kako je ranije najavljeno.

Crna Gora planira i uključenje u izgradnju Jadransko-Jonskog auto-puta koji prolazi kroz sedam država Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija i Grčka. Ovaj auto-put bi direktno opsluživao oko 26,2 miliona stanovnika i znatno bi doprinio daljem ubrzanom razvoju turizma, ali i cijele ekonomije.

Dakle, bez auto-puteva i značajnijeg broja vozila koja prolaze kroz našu zemlja Crna Gora će najvjerovatnije i u godinama koje slijede ostati jedina Ex-SFRJ država koja neće imati Tesline superpunjače.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *