Četiri razloga zbog kojih će Evropa propasti

Dodajte komentar

Da Evropska unija ne stoji najbolje stara je vijest. Međutim, analitičar George Friedman potpuno je uvjeren da ima nekoliko bitnih razloga zašto je EU osuđena na izumiranje. Prikazao je to na četiri karte.

Geografija nema veze sa sigurnosti

Njemačka nema značajnije prirodne granice, piše Friedman. Lokacija države, prošarana dubokim rijekama te pristup morskim lukama dali su joj pristup evropskim i svjetskim tržištima. Ipak, Njemačka je zbog svog smještaja izložena vojnim napadima Francuske sa zapada i Rusije s istoka. Kao rezultat svega toga, njemačka je često pokušavala vladati sjevernoevropskom ravnicom bilo ratom ili savezništvom.

Južna Evropa, kao čista suprotnost toga ima jako malo plovnih rijeka, Alpe odvajaju Apeninsko poluostrvo od ostatka Evrope, ali to nije spriječilo upade raznih osvajača u Italiju. Od Hannibala Barce do Napoleona su vojske i vojskovođe okupirale Italiju.

EU je katastrofa za južnu Evropu

Južno Evropske ekonomije imaju manje koristi od Evropske unije nego sjeverna. Italija, Španija i Grčka zarobljeni su u monetarnoj uniji s Njemačkom koja je izvozno orijentisana ekonomija tvrdi Friedman. Problemi u bankarskom sistemu južnih članica EU mogli bi za sobom povući čitav finansijski sistem.

Različiti ciljeva osnivača i ostatka

Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i nordijske zemlje imaju različite ciljeve, ali i različite temelje ekonomije od ostatka Evropske unije. Francuska želi biti ekonomski kontrapunkt Njemačkoj, ali nemaju dovoljno razvijenu privredu. Britanci su odlučili da napuste napustiti EU, ali svejedno ne žele da dopuste vojni rast Unije. Pokušavaju da ostanu dovoljno dobri prijatelji s SAD-om, ali istovremeno žele ostati neprocjenjivi partner Uniji.

Sve te države žele da održe  značajnu dozu samostalnosti u odlučivanju o sigurnosnim pitanjima. Sjetimo se samo da Britanija i Francuska imaju stalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a. S druge strane, istočna Evropa teži sve većoj sigurnosnoj integraciji zato što su još uvijek svježa sjećanja na sovjetski savez i hiljade vojnika koji su osiguravali bratstvo i jedinstvo na istoku Evrope. Takve podjele dovele su do rasta nacionalizma u raznim državama Evrope

Razlike dosežu kritične razmjere

Geografija Evropskog kontinenta dovela je do velikih razlika među državama. Kako EU slabi, regionalne i lokalne potrebe izlaze u prvi plan, a podjele postaju sve dublje.

Express

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *