Na listi najjeftinijih zemalja za život Crna Gora na 26. mjestu

Dodajte komentar

Američki magazin “Time” objavio je listu od 50 najjeftinijih zemalja na svijetu za život. Prvih deset zemalja na listi najjeftinijih zemalja za život su Južna Afrika, Indija, Kosovo, Saudijska Arabija, Kazahstan, Zambija, Oman, Paragvaj, Češka i Makedonija.

Kako je objašnjeno, kao parametri za sastavljanje liste su: indeks lokalne kupovne moći, cijena zakupa nekretnina, cijena namirnica i indeks potrošačkih cijena. Poređenja u rezultatima su vršena sa standardom života i cijenama u Njujorku.

Crna Gora koja je zauzela 26. mjesto, ističe se po niskim cijenama namirnica, dok im je kupovna moć negde na sredini liste najjeftinijih zemalja za život. U poređenju sa Njujorkom, kupovna moć je niža za 44,6 odsto, zakup jeftiniji za 88,8 odsto, namirnice za 68,9 odsto, dok je indeks potrošačkih cijena niži za 61 odsto.

Od zemalja iz regiona, Bosna i Hercegovina je na 11. mjestu liste. Kako navode, posjeduje pristojnu kupovnu moć, nisku cijenu zakupa nekretnina, namirnica i indeksa potrošačkih cijena. Kao primjer se navodi Sarajevo gdje su ukupni mjesečni troškovi najma i ostalih troškova između 550 i 650 eura.

Hrvatska se nalazi na 47. mjestu. Kupovna moć je niža za 36,1 odsto, cijena zakupa nekretnina je 90 odsto jeftinija, namirnice 58,8 odsto, a indeks potrošačkih cena 51,2 odsto. Cijena zakupa nekretnina je niža nego u većini zemalja sa liste, a kao primjer je navedeno da soba u Zagrebu košta 325 eura.

Slovenija je na 36. mjestu. Zanimljiv podatak je da Slovenija ima višu kupovnu moć od svih 50 zemalja na listi, a u odnosu na Njujork je niža za 13 odsto. Cijena zakupa je jeftinija za 86,5 odsto, namirnice za 57,4 odsto, a indeks potrošačkih cena 47,4 odsto.

Srbija je na ovoj listi zauzela 18. mjesto. U odnosu na ostalih 49 zemalja, cijena zakupa nekretnina je treća najniža, sa prosječnom cijenom zakupa jednosobnog stana od oko 155 eura u Novom Sadu, navodi se u tekstu i dodaje da su cijene namirnica (za 73,2 odsto jeftinije nego u Njujorku) i indeks potrošačkih cijena (66,8 odsto jeftiniji) niski, ali i kupovna moć (za 52,4 odsto niža) stanovništva.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *