Miodrag Kostić: Nijesmo odustali od Instituta u Igalu, hoćemo i banku

Dodajte komentar

Srpska MK Group i dalje je zainteresovana za privatizaciju Instituta “Simo Milošević” u Igalu, a u planu ima investicije u bankarstvo i poljoprivredu u cijeloj regiji, saopštio je u intervjuu “Vijestima” vlasnik i predsjednik grupacije Miodrag Kostić.

Kazao je  da u Crnoj Gori imaju strateške ambicije prevashodno u oblasti turizma, a konkretni dogovori zavise od budućih tendera i uslova koje će Vlada propisati.

Da li planirate da širite biznis u Crnoj Gori i u kojim oblastima?

Strateško opredjeljenje MK Group sistema su ulaganja u poljoprivredu, turizam i bankarstvo, tako da u tim industrijama možete i očekivati naš dalji rast i razvoj.

Crna Gora je zemlja  u kojoj ambijent za investicije sazrijeva i postaje sve više stimulativan. Očekujem da  saradnja sa Vladom bude dobra, a da procedure za registraciju poslovanja budu pojednostavljene, brze i, naravno, transparentne. To su samo neke od stavki koje pozitivno utiču na stimulisanje velikih investitora i otvaranje novih radnih mjesta. Apsolutno je logično da u takvim okolnostima vidimo Crnu Goru kao atraktivnu destinaciju za naša ulaganja.

Smatramo da Crna Gora ima izuzetan turistički potencijal, pa ćemo oslonjeni na dugogodišnje iskustvo koje imamo iz ove oblasti u Srbiji i Sloveniji, uspješan model poslovanja implementirati i ovdje. Našim ulaganjem u hotelijerstvo dodatnu korist će imati država Crna Gora i njeni građani kroz otvaranje novih radnih mjesta i razvoj lokalnih zajednica u kojima će se odvijati naše buduće poslovanje.

 S obzirom na to da posjedujete udio u Hotelskoj grupi Budvanska rivijera, kakvi su   Vam planovi, da li ćete povećavati udio?

Kompanija MK Group uspješno posluje preko 30 godina. Od 2008. godine poslujemo u oblasti turizma i hotelijerstva i smatraju nas za dugoročnog investitiora u državama u kojima otpočinjemo svoja ulaganja. U Srbiji smo već prepoznati kao lider u hotelijerstvu, a cilj nam je da se visoko pozicioniramo i na regionalnom nivou. Trenutno pod menadžmentom imamo 2.500 soba i planiramo da u narednih tri do četiri godine dupliramo kapacitete. S obzirom na odlične poslovne kontakte u cijeloj regiji i investicije koje smo realizovali, ali i one koje su u planu, važimo za jednog od najvećih i najznačajnih investitora u regionu.

Kao što sam već rekao, u Crnoj Gori imamo strateške ambicije prevashodno u oblasti turizma. Vjerujemo u pozicioniranje Budvanske rivijere kao jedne od vodećih u oblasti hotelskog turizma na ovom dijelu primorja. Ambicije sa naše strane postoje, a konkretni dogovori zavise od budućih tendera i uslova koje će Vlada propisati.

Posebno bih ovdje napomenuo da Slovensku plažu doživljavamo kao dragulj Budvanske rivijere i iz tog razloga nismo zainteresovani za gradnju stotina hiljada kvadrata na teritoriji jedine preostale zelene oaze u centru Budve. Kao strateški investitor, ovu lokaciju bismo željeli da povežemo sa konceptom „lungomare“ (šetalište duž obale od marine do Zavale) po  ugledu na Barselonu, Majorku i druge svjetske destinacije koje privlače posetioce iz cele Evrope. Spajanjem hotela Slovenska plaža sa najsavremenijim konceptom budvanske marine, luksuznim šetalištem i formiranjem potpuno nove plaže po najvišim svetskim standardima, prekinuli bismo dosadašnju tradiciju građenja kvadrata bez ikakvih dodatnih sadržaja.

Kao osoba koja već 25 godina provodi ljeto u Budvi, pogođen sam izgledom i utiskom koji odaje današnje šetalište u Budvi. Smatram da to ne treba da bude mjesto jeftine zabave već ponos cijele Budve koje će svojim izgledom, uređenošću i dizajnom privlačiti, ne samo lokalno stanovništvo, već turiste iz cijelog svijeta. Vjerujem da komercijalizacija šetališta treba da bude umjerena i okrenuta onim sadržajima koji pomažu realizaciji tog cilja.

Pored svega navedenog, ovom hotelskom kompleksu je neophodan kongresni centar koji bi omogućio rad hotela, ali i život cijelog grada 365 dana u godini. Na ovaj način bi se privukli svi turisti koji imaju visoku kupovnu moć i obezbijedilo pozicioniranje Budve na svjetskoj turističkoj mapi tokom cijele godine.

Ukoliko se pak razvojni projekat ove hotelske grupe zasniva na sumanutim građevinskim radovima i beskrajnoj novogradnji dodatnih kvadrata radi dalje prodaje i brze zarade, u tom slučaju MK Group nije zainteresovana za svoje učešće.

Smatramo da iskustvo i kapaciteti MK Grupe i Strateksa mogu osigurati transformaciju Budvanske rivijere. Potpuno smo svjesni činjenice i izgleda nam  logično da Vlada želi da zadrži Sveti Stefan i Miločer u svom vlasništvu, a svoje mjesto vidimo u ulaganjima u preostalom dijelu hotelskih kompleksa i to: Palas, Kastelastva, Mogren, Aleksandar i već pomenutu Slovensku plažu.

 Podržavate li prodaju hotela Mogren ili smatrate da on treba da ostane u sastavu   Budvanske rivijere?

Mogren je jedan od simbola Budvanske rivijere. Postoji veliki neiskorišćeni potencijal, pogotovo tokom zimske sezone, ali i za razvoj kongresne ponude. Smatramo da je od izuzetne važnosti da hotel Mogren ostane u sklopu Budvanske rivijere, kako bismo mogli da, ukoliko mi budemo upravljali istim, sprovedemo našu razvojnu strategiju. Sa “know-how“ koji posjeduju naši partneri, ali na prvom mjestu naš holding, vrlo brzo bismo ovaj hotel pretvorili u novi centar Budve. Vjerujem da bi rekonstrukcija ovog hotela i njegovo pozicioniranje u neki od svjetskih hotelskih lanaca, doprinio vraćanju starog sjaja i formiranja mjesta visokog turizma od opštine Budva.

Pretpostavljam da vaši čitaoci već znaju da sličnu strategiju sprovodimo u Portorožu gdje smo sa kupovinom luksuznog hotela Kempinski pokazali interesovanje za razvoj cijele destinacije. Iz tog razloga vodimo ozbiljne razgovore za razvoj portoroškog aerodroma, marine i golf terena, ali i drugih sportskih sadržaja. To je način na koji MK Group „razmišlja“ i način na koji ona realizuje svoje ideje i investicije. Naša vizija investiranja u turizam je isključivo na dugi rok.

 Vaši predstavnici i predstavnici Stratex grupe usprotivili su se ranije na sjednici   Odbora direktora Budvanske rivijere raskidu ugovora za hotel As u Peraziću dolu i   njegovom vraćanju Budvanskoj rivijeri. Da li ste još protiv toga i zbog čega?

Kao manjinski akcionar i potencijalni investitor, nismo učestovovali niti u prodaji hotel As u Peraziću dolu, kao ni u raskidu ovog kupoprodajnog ugovora. Vjerujem da bi za sve strane bilo najbezbolnije da pozitivne i negativne posljedice raskida ponesu učesnici koji su i formirali ovaj ugovor. To bi zapravo značilo da je naš stav po ovom pitanju potpuno neutralan.

MK Grupa je bila ponuđač na tenderu za Institut “Simo Milošević” koji još nije   privatizovan. Da li ste još zainteresovani za kupovinu i da li ćete dostaviti ponudu   na narednom tenderu?

Zainteresovanost i dalje postoji. Ukoliko nam uslovi tendera budu odgovarali, ozbiljno ćemo razmotriti mogućnost da ponovo uzemo učešće. S obzirom da je Crna Gora u prethodnom periodu uložila izuzetne napore za stvaranje povoljnog privrednog ambijenta, iskreno vjerujem da će postojati više sluha za naše interesovanje na ovom projektu koje je i do sada bilo nesumnjivo. Napominjem da nećemo učestvovoati jedino ukoliko tender ne bude razvojno koncipiran i postojeća lokacija nastavi da funkcioniše na način koji je za nas neprihvatljiv, tj. onako  kako trenutno funkcioniše.

Da li ste zaintersovani za kupovinu nekih drugih crnogorskih kompanija i hotela    (kojih)? U vlasništvu države Srbije je nekoliko hotela na crnogorskoj obali. Da li   ste razmišljali o kupovini tih objekata?

MK Group predstavlja jednu od vodećih hotelskih kompanija u Srbiji. Nakon investicije vrijedne 30 miliona eura, koja je imala za cilj modernizaciju najvećeg hotelskog kompleksa na Kopaoniku, kompanija je dalja ulaganja usmjerila u domenu gradskih hotela i hotela na jadranskoj obali. Trenutno, kompanija direktno upravlja hotelima Grand i Angella sa apartmanskim kompleksom Konaci – Sunčani vrhovi na Kopaoniku, 88 Rooms Hotelom u centru Beograda i najluksuznijim hotelom u Sloveniji – hotelom Kempinski Palace u Portorožu u koji smo uložili 30 miliona eura. U narednom periodu u planu je otvaranje hotela sa četiri zvjezdice u Novom Sadu u koji planiramo ulaganje od preko 15 miliona eura.

Našom strategijom je predviđeno da u svom portfoliju imamo minimum 10 hotela. Iza tih dostignuća stoje velika finansijska ulaganja u osnovne sadržaje, ljudske resurse i razvoj proizvoda, kao i uspješna strategija za unapređenju svih usluga, gradnja sopstvenog brenda i precizno marketiranje tržišta.

Pored planova za širenje hotelskog biznisa u Crnoj Gori, zanimaju nas i kapaciteti u Hrvatskoj i Sloveniji. Pored realizacije zajedničkih investicija u Hotelskoj grupi Budvanska rivijera, kao što sam i istakao, u planu imamo realizovanje drugih projekata iz oblasti hotelskog turizma u cijelom regionu, ali i investiranje u  poljoprivredu i bankarstvo u cijeloj našoj regiji.

Prevezemo 5,5 miliona tona robe, ali samo 10 odsto preko Luke Bar

Zašto se nijeste javili na tender za privatizaciju Luke Bar i Montecarga s obzirom   na to da ste ranije iskazivali interesovanje? Može li se očekivati Vaša ponuda na   novom tenderu?

MK Group je sistem koji kontinuirano raste i iz tog razloga preduzimamo ozbiljne strateške korake kako bismo održali  lidersku poziciju u cijelom regionu. Podsjećam da naša kompanija godišnje preveze 5,5 miliona tona robe od čega samo u izvozu žitarica, šećera i ostalih proizvoda iz šećerne industrije prevezemo skoro dva miliona tona. Nažalost, preko luke Bar prevezeno samo 10 odsto od ukupne količine.

Svakako bismo željeli da ta količina bude veća, ali to ne zavisi samo od nas. U zavisnosti od daljeg razvoja situacije, učvršćivaćemo buduću saradnju. Ono što nesumnjivo želimo je da održimo  dobru i uspješnu kooperacija između MK Group i Luke Bar.

Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *