Super bogati imaju novo utočište za investicije

Dodajte komentar

Svjetskim super bogatašima sve češći izbor za ulaganje postaju rijetki prirodni ružičasti dijamanti, kategorija koja je ove godine zabilježila rekorde na aukcijama.

Tobajas Kormind, direktor kompanije “77 dijamanata” koji ima trgovinu u čuvenom londonskom kvartu Mejfer i prodaje onlajn, kaže da je trend tražnje za ovim obojenim kamenčićima ojačao pošto je svijet izašao iz finansijske krize.

“Vrlo pametni ulagači su registrovali činjenicu da je ovo obojeno drago kamenje nevjerovatno rijetko”, rekao je Kormind za televiziju Rojters.

U zavisnosti od njihove tačne strukture, dijamanti u boji mogu biti plavi, žuti, crveni i ružičasti, ali su ružičasti veoma rijetki zbog čega su estetski najviše cijenjeni među kolekcionarima, kažu analitičari.

Ružičasti dijamanti nisu efemerna stvar. Postoji tržište. Ljudi ne samo da ih kupuju već i prodaju. Postoji ekonomski smisao u tome”, kaže Edan Golan, iz kompanije “Edan Golan Dajmond Riserč & Dejta”.

U aprilu ove godine je prodata “Ružičasta zvijezda”, ogroman roze dijamant od 59,6 karata, za rekordnih 71,2 miliona dolara u Hong Kongu.

Oko 90 odsto ovih retkih ružičastih kamenčića potiče iz rudnika dijamanata Argajl u zapadnoj Australiji, koji je u vlasništvu Rio Tinta, a u kome se eksploatacija obavlja od 1983. godine, što znači da su njegove rezerve iscrpljene. U Rio Tintu kažu da će ga zatvoriti 2021. godine.

Čak i u rudniku Argajl, kako navode vlasnici, prozivodnja ružičastih dijamanata je manja od 0,01 odsto ukupne godišnje proizvodnje ovog dragog kamenja, koja je u 2016. godini iznosila 14 miliona karata.

Međutim, u kompaniji ne otkrivaju za koliko su ružičasti dragulji povećali njihov bilans, ali su u imejl poruci za Rojters iz Rio Tintovog rudnika Argajl naveli da je riječ o prosječnom dvocifrenom procentu u posljednjoj deceniji.

Analitičari kažu da su ružičasti dijamanti Argajla relativno mali, ali živo obojeni. Ostali rudnici rasuti širom svijeta povremeno proizvedu ružičaste dijamante.

Fensi Kolor Riserč Faundejšen, sa sjedištem u Njujorku i Tel Avivu, objavljuje indekse koji ilustruju promjene cijena dijamanata, i prema podacima te kuće, najskuplja kategorija, intenzivan ružicasti dijamant, bilježi prosječan godišnji rast cijene preko 14 odsto od 2005., dok je cijena onih bljeđe roze boje u prosjeku rasla 13 odsto godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *