Snažan skok cijene sirove nafte, indeksi akcija bez većih promjena

Dodajte komentar

Američki berzanski pokazatelji zabeležili su juče mešovito kretanje, nakon nagle odluke Trampa da otpusti direktora FBI-ja.

Ovakva odluka zabrinula je investitore u pogledu daljih ključnih koraka vezanih za poresku reformu i deregulaciju. Dow Jones se spustio 0,2% na 20.941,9 poena, a gubitnik dana bio je Walt Disney.

Blagi rast su ostvarili Nasdaq i S&P500 do nivoa 6.129 i 2.399,6 poena, respektivno. Evropska tržišta su zatvorila jučerašnje trgovanje neznatnim rastom vrijednosti. Britanski FTSE je zabilježio najveći dobitak od 0,6% na 7.385 poena, dok su njemački DAX i francuski CAC ostvarili neveliki rast na 12.757 i 5.400 poena, respektivno. Njemački HeidelbergCement objavio je pad operativnog profita od 3% za prva tri mjeseca ove godine, nakon čega su akcije ove kompanije oslabile 1,2%. Juče je predsjednik ECB-a, Mario Dragi, održao govor na temu smanjenja stimulativnih mjera, navodeći da je rast nadnica u eurozoni slab, ali uz obrazloženje da je nezaposlenost veća od zvaničnih podataka, te da jedino Njemačka pokazuje smanjenje napetosti na tržištu rada. Ključni uslov za smanjenje stimulansa, prema daljim navodima, je održiva inflacija. Tržište nafte je zabilježilo snažan oporavak – WTI i Brent su porasli preko 3% na 47,5 i 50,3 USD po barelu, nakon velikog nedeljnog pada američkih zaliha.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *