NIS: Uzlet neto dobiti u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Naftna industrija Srbije (NIS) je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 5,4 milijarde dinara, što je daleko više nego prošle godine kada je profit iznosio 261 milion dinara, saopštila je ta kompanija.

“Dobri rezultati u prvom tromjesečju ostvareni su zahvaljujući disciplinovanom sprovodjenju mjera za povećanje operativne efikasnosti, uvećanju ukupnog obima prometa nafte i naftnih derivata, kao i zbog rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu”, navodi NIS grupa u saopštenju.

Ta kompanija je u prvom kvartalu ove godine uložila ukupno 4,7 milijardi dinara, najviše u oblast istraživanja i proizvodnje, kao i u segment prerade.

Obaveze NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u prvom kvartalu iznosile su 35,6 milijardi dinara, osam odsto više nego za prva tri mjeseca 2016.

Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa je iznosio 343.000 uslovnih tona, dok je u prva tri mjeseca 2017. godine preradjeno 765.000 tona nafte i poluproizvoda.

Ukupan promet je dostigao 714.000 tona što je dva odsto više u odnosu na prvo tromjesečje 2016. godine.

“Obim prodaje na maloprodajnom tržištu Srbije porastao je za tri odsto i iznosio je 155.000 tona, dok je promet u inostranim aktivama 25 odsto veći u odnosu na prošlogodišnji rezultat”, piše u saopštenju.
Proizvodnja električne energije u NIS-ovim kapacitetima bila je 15 odsto veća nego u prvom kvartalu prethodne godine.

Jedno od najvećih dostignuća NIS-a u prvom kvartalu ove godine je unaprjedjenje proizvodne bezbjednosti, pa je indikator povreda sa izgubljenim danima smanjen 13 odsto u poredjenju sa prva tri mjeseca prošle godine.

“U našem fokusu ove godine biće unaprjedjenje operativne efikasnosti, kao i realizacija strateških investicionih projekata”, rekao je generalni direktor NIS-a, Кiril Tjurdenjev.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *