I njemački giganti peru pare – na Malti

Njemačke vlasti saopštile su da na osnovu anonimne dojave ispituju oko 2.000 fantomskih firmi registrovanih na Malti, koje bi mogle biti povezane sa velikim nemačkim kompanijama i osumnjičene su za pronevjeru.

“Na tom spisku nalaze se filijale velikih njemačkih kompanija”, rekao je u Berlinu ministar finansija savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije Norbert Valter-Borjans.

Ta pokrajina duži niz godina predvodi borbu protiv utaje poreza Njemaca koji drže svoj novac u inostranstvu, često u Švajcarskoj, Lihtenštajnu ili drugim zemljama, kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Prema ocjeni njemačkog ministra, postoje opravdane sumnje da se te malteške firme povezane sa nemačkim kompanijama koriste za utaju poreza, na primjer upotrebom takozvanih firmi poštansko sanduče, fiktivnih firmi formiranih da prikriju finansijske transakcije.

Savezna država Sjeverna Rajna-Vestfalija krajem aprila dobila je preko anonimne dojave disk na kome je bila lista od 70.000 stranih firmi registrovanih na Malti, evropskoj državi često optuživanoj da je poreski raj.

Od tih 70.000 firmi između 1.700 i 2.000 vezano je za njemačke kompanije, ocijenio je regionalni ministar.

Od 2006. godine vlasti više njemačkih pokrajina, među kojima i Sjeverna Rajna-Vestfalija nabavile su od anonimnih izvora diskove ili USB-ove sa informacijama o osobama osumnjičenim za pronevjeru.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.