Glavni grad objavio detalje izgradnje kolektora: Velika gradilišta na periferiji

Dodajte komentar

Glavni grad, odnosno gradsko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ objavili su detalje gradnje 45 miliona eura vrijednog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda. Budući da je projekat dobio zeleno svjetlo gradskog parlamenta, kao i da je izvršena razmjena zemljišta sa UNIPROM-om, nema prepreka za raspisivanje tendera i za početak gradnje ovog složenog sistema, već tokom ove godine.

Kompletan projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa glavnim kolektorom i pripadajućom primarnom mrežom sastoji se iz tri faze. U prvoj fazi je da bude izveden i dio primarne kanalizacione mreže, tj. glavni fekalni kolektor DN 1200mm sa mostovskim prelazom preko rijeke Morače, u dužini od 4,5 km, koji bi povezivao staro i novopostrojenje, kao i dva manja kolektora DN 1000mm i DN 800mm u dužini od 2,3 km sa lijeve strane Morače. Takođe ovom fazom je obuhvaćeno i djelimično širenje sekundarne mreže u dužini od 12,8 km i priključenje domaćinstava na sistem kanalizacione mreže

Druga faza sastoji od dvije nezavisne podfaze. Prva pod-faza odnosi se na proširenje postojeće sekundarne mreže u centralnom dijelu Podgorice, kao i u perifernim područjima sjeverno, istočno i južno od trenutnog kanalizacionog sliva. Proširenje kanalizacione mreže u ovim područjima takođe se smatra prioritetom u smislu neophodne zaštite resursa za snabdijevanje vodom, a naročito bunara u Zagoriču i Ćemovskom polju koji se nalaze u gradskoj zoni Podgorice.

Druga pod-faza obuhvata izgradnju kanalizacionog sistema na desnoj obali rijeke Morače na području Donje Gorice i dijelu Donjih Kokota. Ukupna dužina planiranih glavnih kolektora u okviru ove pod-faze je 10,8 km, saprečnicima koji se kreću od DN 300 do DN 800.

Trećom fazom trebalo bi da se dovrši proces razvoja kanalizacionog sistema Podgorice i ona je podijeljena na dvije pod-faze. Prva pod-faza sastoji se od razvoja kanalizacionog sistema u zapadnim i sjeverozapadnim djelovima grada. Ukupna dužina planiranih glavnih kolektora u okviru ove pod-faze iznosi 13 km, prečnika od DN 300 do DN 800. Druga pod-faza odnosi se na proširenje sekundarne mreže u jugoistočnom i istočnom dijelu grada. Planirana proširenja trebalo bi da prate urbanistički razvoj u području Podgorice, odnosno duž lijeve strane magistralnog puta Podgorica – Bar. Ovim će se kompletirati sistem fekalne kanalizacije na cijelom gradskom području.

Nacionalna investiciona komisija ocijenila je ovaj projekat kao jedan od prioritetnih i kao takav je kandidovan za finansiranje kroz IPA program. Nacionalna investiciona komisija i Ministarstvo održivog razvoja su za Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa primarnom kolektorskom mrežom, od strane Investicionog fonda za Zapadni Balkan (WBIF) odobrili 1,14 miliona eura, nepovratnih sredstava, u svrhu adekvatnog vršenja nadzora nad budućim projektom. Ukupna vrijednost projekta s pripadajućom mrežom može biti do čak 75 miliona eura.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *