EBRD smanjila prognozu rasta crnogorske ekonomije

2 komentara

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na tri odsto, sa u novembru predviđenih 3,5 odsto.

U majskim Regionalnim ekonomskim prognozama navedeno je da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u prošloj godini bio niži od očekivanog i procijenjen je na 2,5 odsto (u 2015. iznosio je 3,4 odsto). Dodaje se da je autoput, uglavnom finansiran zajmom iz Kine, ključni pokretač rasta.

Međutim, visok uvoz u vezi sa projektom povećao je trgovinski manjak i značajno zakočio rast i gotovo neutralizovao pozitivni doprinos kapitala. Istovremeno, zabrinutost u vezi sa fiskalnom disciplinom porasla je 2016. godine, posebno u vrijeme izbora kada je bilo značajno povećanje plata i socijalnih naknada u javnom sektoru, navodi EBRD.

Iz EBRD podsjećaju da su nakon toga crnogorske vlasti preduzele korake u cilju fiskalne konsolidacije i očekuju da će rast u 2017. biti tri odsto i 3,3 odsto u 2018.

Međutim, zabrinjavajući rast javnog duga posljednjih godina, koji je projektovan na preko 80 odsto BDP-a do 2018, može zahtijevati bolne mjere štednje i na drugim mjestima, posebno ako ekonomski rast nastavi da slabi.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • hehehe

    Zar ne bi EBRD trebala vise da psoveti ZNANJA da sprijeci da joj investicija u kapital jedne banke propadne u CG… Tekuce se provjerava rad kreditiranja sa fizickim licima zbog prevare do 2 miliona. 51 zaposleni velike kompanije u CG je izmisljen da bi se odobrili krediti od februara 2015 do maja 2017.

    Banka koja je vec jednom bila losa prema klijentima, i sada daje do znanja da scheme prevarnosti nisu umrle sa ribredniranjem. Jedino je korisno sto su u ovom novom laganju zbog licnih interesa fizicka lica izmisljena pa stetu mora u cjelosti da prizna banka i njeni akcionari, ako je EBRD uopste akcionar nego samo pozajmljeno marketinsko ime.

    Mozda trziste direktora banaka u CG konacno bude liseno profila najveceg prljavog ogovaranja i podmetanja, koji je sve uradio da sebi sagradi ime u kafani Crne Gore i nista u struci, ali ga polticke struje u CG, posebno iz CB CG-a, stite jer su njegova pljuvanja cojkacki kredibilna jer je stranac.

  • Zato kada EBRD pise i prica o razvoju, neka bar bude sa integritetom i reputacijom, a ne institucionalnim politickim kukaviclukom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *