AFP: Geopolitika iza Pjesme Evrovizije

Dodajte komentar

Takmičenje za Pjesmu Evrovizije, koje je prvobitno bilo namijenjeno za jačanje evropskog jedinstva i prvi put organizovano 1956. godine u Švajcarskoj, postalo je prostor za međunacionalna rivalstva, što ove godine ilustruje spor Kijeva i Moskve o nastupu ruske takmičarke, ocijenila je danas agencija Frans pres.

Rusija je odlučila da ne učestvuje u takmičenju, nezadovoljna odlukom ovogodišnjeg domaćina Ukrajine, da zabrani dolazak Julije Samojlove, ruske pjevačice koja je imala koncert na polustrvu Krim koje je Rusija pripojila.

Rusko-ukrajinska kriza uticala je i na prošlogodišnju Pjesmu Evrovozije u Stokholmu, kada je pobijedila Džamala, 32-godišnja Tatarka s Krima, čija je pjesma „1944“ govorila o sovjetskoj deportaciji njenog naroda.

Rusija je tada protestovala zbog „politizovanog“ teksta te pesme s kojom je nastupila Ukrajina i pobijedila na Pjesmi Evrovizije, smatrajući da se time krši propis tog takmičenja koji zabranjuje „riječi, govor ili gest političke ili slične prirode“.

Učesnici takmičena su u nekoliko navrata bili pozivani da promijene tekst pjesama da bi se izbjegle političke tenzije. Tako je naziv jermenske pjesme „Don’t deny“ za koju se 2015. smatralo da suviše direktno pominje Tursku koja odbija da prizna masakr nad Jermenima, promijenjen u „Face the shadow“.

Organizatori takmičenja su 2009. godine, manje od godinu dana od rusko-gruzijskog konflikta, zatražili od Gruzijaca da promijene naziv pjesme „We Don’t Wanna Put In“ koja direktno aludira na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Gruzija je odbila taj zahtjev i te godine nije učestvovala u takmičenju.

Izrael je dvije godine pre toga uspeo da se „provuče“ s pjesmom „Push the button“, za koju se smatralo da poziva na napad na Iran. Agencija Frans pres podsjeća da nijedna arapska zemlja ne učestvuje na takmičenju.

Diplomatski incidenti tokom takmičenja su bili mnogobrojni, među kojima bojkot Austrije 1969. godine koja nije htjela u Španiju zbog vladavine fašističkog diktatra Fransiska Franka, i odbijanje Jermenije da 2012. ide na takmičenje u Azerbejdžanu.

Hladni rat je najviše traga ostavio na evrovizijsko takmičenje koje su osnovale televizije sa Zapada. Takmičenju se 1961. godine pridružila Jugoslavija što je izgledalo i kao gest nezavisnosti Josipa Broza Tita od Moskve.

Mnoge zemlje bivšeg sovjetskog bloka priključile su se takmičenju odmah posle pada Gvozdene zavjese.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *