Voda u Podgorici poskupljuje za 23,8 odsto

Dodajte komentar

Preduzeće Vodovod promijeniće cjenovnik po kojem će cijena vode biti izjednačena za pravna i fizička lica. Voda će za domaćinstva poskupiti, ako se realizuje odluka Vodovoda, za 23,8 odsto, piše Dan.

Odluku o poskupljenju je donio odbor direktora preduzeća, a potpisao je Vladan Vučelić, izvršni direktor, ali ona mora da prođe skupštinsku proceduru, jer je Glavni grad osnivač Vodovoda.

Cijena kubika vode sa PDV-om za domaćinstva sada je 40 centi, a 25 centi je kubik kanalizacije. Pravna lica iz prve kategorije vodu plaćaju 1,33 eura po kubiku a kanalizaciju 0,66 eura, dok oni iz A kategorije vodu plaćaju 1,14, a kanalaizaciju 0,57 eura po kubiku.

Kako objašnjava Petar Živković, predsjednik odbora direktora Vodovoda, po Zakonu o komunalnim djelatnostima cijene vode za pravna i fizička lica moraju biti izjednačene.

“I studijom koju smo radili zbog izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je traženo da podignemo cijenu vode, ali mnogo više i da se izjednače pravna i fizička lica. Mi smo objasnili da to ne može da se uradi i da je sve što možemo da povećamo 23,8 odsto ukupno. Sve ovo je po zakonu i ništa mimo toga. Neće biti cijene kao u Budvi, Tivtu, Nikšiću i Kotoru. Mi sada imamo cijenu 0,40 eura, štoje zaista malo. Prigovorili su nam i Njemci, koji daju kredit za kolektor, zbog cijene koju sada imamo, jer nijesmo htjeli da korigujemo cjenovnik. Kod njih je ista cijena vode i kanalizacije, to kod nas ne može”, kaže Živković.

On je saopštio da je dao saglasnost na to da voda poskupi 23,8 odsto, kao i Vladan Vučelić, izvršni direktor. Živković navodi da bi ta odluka trebalo da se nađe na nekoj od narednih sjednica Skupštine Glavnog grada. On nije mogao precizirati kada će građani dobiti uvećane račune za vodu.

Cijena vode u Podgorici promijenjena je u avgustu 2011. godine kada je sa 22 centa povećana na 0,40 eura po kubiku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *