Ovo su najveći Crnogorski izvoznici i uvoznici

1 komentar

Najveći crnogorski izvoznici u 2016. godini bili su Uniprom, Elektroprivreda i Uniprom metali, dok su najveći uvoznici Jugopetrol, Krnovo Green Energy i Voli trade, saopšteno je Vijestima iz Uprave carina.

Podaci o tome koliko je ko uvezao i izvezao u novčanim iznosima smatraju se tajnim. Tokom 2016. godine izvoz je imalo 1.178 crnogorskih kompanija, dok je broj uvoznika bio pet puta veći 5.798.

Uniprom biznismena Veselina Pejovića upravlja Kombinatom aluminijuma u stečaju, najvećim crnogorskim proizvođačem i izvoznikom, nalazi se na prvom mjestu jer ova firma
izvozi aluminijum.

Zatim slijedi državna Elektroprivreda, a na trećem mjestu je druga Pejovićeva firma Uniprom metali koja ima livnicu lakih metala u Nikšiću, ali upravlja i Rudnicima boksita koji preko nje izvoze rudu.

Na četvrtom mjestu izvoznika su Plantaže, a na petom Tosčelik koji upravlja nikšićkom Željezarom. Slijedi Jugopetrol čiji izvoz je u stvari reeksport naftnih derivata preko teritorije Crne Gore.

Sedmi je Gradir Montenegro, nikšićko-pljevajska kompanija, koja upravlja rudnicima olova i cinka u Pljevljima. Jedan od osnivača ove kompanije, koja je preuzela stare rudnike u Pljevljima, bio je Veselin Pejović koji je svoj udio kasnije prodao, a sadašnji vlasnik je poljska firma Boleslaw.

Kotorska industrija ležajeva Daido metal, član istoimene japanske grupe, je na osmom mjestu, a poslije nje je proizvođač lijekova Hemomont, čiji je većinski vlasnik sa 71 odsto Hemofarm iz Beograda dok Vlada Crne Gore i njen Fond zdravstva imaju 29 odsto.

Na desetom mjestu je državna kompanija Montenegro bonus, koja se bavi trgovinom naftom i gasom i upravlja naftnim terminalima u Luci Bar.

Uvoznici

Među uvoznicima prvi je Jugopetrol, a zatim Kmovo Green Energy, kompanija koja gradi vjetroelektrane na Kmovu vrijedne 120 miliona eura zbog čega se našla među najvećim uvoznicima jer je sva ta oprema stigla iz uvoza.

Na trećem mjestu je trgovački lanac Voli trade, a četvrti je Uniprom koji je potrebe KAP-a uvozi električnu energiju, glinicu i ostale sirovine. Peti je uvoznik farmaceutskih proizvoda Glosarij, vlasnika Branislava Martinovića, a šesti mesna industrija Mesopromet iz Bijelog Polja.

Zatim slijede Elektroprivreda, trgovačke kompanije Kips i Okov, kao i uvoznik ljekova Farmegra.

Prošle godine je izvoz vrijedio 325 miliona a uvoz je bio dvije milijarde. Glavni izvozni proizvodi su aluminijum, električna energija, gvožđe i čelik,…, a uvozni hrana i piće, mašine i vozila, električne mašine…

Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *