Euro će u odnosu na dolar do kraja godine ojačati 5 do 10 odsto

Dodajte komentar

Odmah na otvaranju finansijskih tržišta u nedjelju uveče, nakon što su završeni izbori u Francuskoj, došlo je do blagog jačanja eura, međutim, do sada se kurs vratio na nivo na kom je bio u petak.

Investitori na finansijskim tržištima će se sada fokusirati na privrednu situaciju u Evropi i aktivnosti Evropske centralne banke, i na osnovu toga odlučivati o kupovini ili prodaji eura. Njemački izbori, koji se održavaju u septembru, vjerovatno neće dovesti do većih pomaka na tržištima, jer radikalna desnica, koja bi mogla donositi odluke loše za EU, nema ni približno dovoljnu podršku glasača.

Kada je u pitanju privreda, situacija se polako, ali stabilno popravlja. Širom zone eura nezaposlenost se smanjuje, a BDP i stopa inflacije rastu. Na osnovu toga, Evropska centralna banka će vrlo vjerovatno idućih par mjeseci početi da daje naznake da uskoro počinje smanjivanje iznosa od 60 milijardi eura, koji se svaki mjesec ubrizgava u finansijski sistem, što će u praksi značiti rast kamatnih stopa.

Takvom odlukom će ECB poslati jasnu poruku investitorima na finansijskim tržištima da je kriza u Evropi definitivno prošla te da slijedi barem nekoliko godina privrednog napretka. Osim toga, više kamatne stope će povećati interes za držanjem kapitala u euru, što znači da će potražnja za ovom valutom na sadašnjem nivou vjerovatno biti viša od ponude. Zbog toga, kurs eura bi trebalo da raste.

Analitičari “Admiral markets”-a smatraju da bi u narednih godinu dana euro u odnosu na američki dolar mogao da ojača dodatnih 5 do 10 odsto. Očekuje se i jačanje funte, dok bi dolar u narednim godinama mogao da oslabi u odnosu na valute ostalih razvijenih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *