Državne kompanije za poreze duguju 35 miliona eura

Dodajte komentar

Kompanije koje su u većinskom državnom vlasništvu nijesu primjer poreske dicpiline, imajući u vidu da za poreze i doprinose duguju preko 35 miliona eura, dok su na bijeloj listi najurednijih poreskih obveznika od 256 evidentiranih samo dvije u državnom vlasništvu.

Kompanije koje su dobijale najviše državne pomoći u vidu garancija i subvencija upravo su najveći dužnici državi. Tako listu najvećih poreskih dužnika po osnovu poreza i doprinosa predvodi kompanija Montenegroerlajnz sa dugom od 13,3 miliona eura. Osim tolikog poreskog duga, to preduzeće je završilo prvi kvartal ove godine sa rekordnim gubitkom od preko 11 miliona eura.

Kompanija Montenegroerlajnz nema pravo na otplatu poreskog duga u 60 jednakih mjesečnih rata shodno Zakonu o reprogramu poreskih potraživanja jer je bila korisnik državne pomoći i Vlada, Poreska uprava, kao i menadžment te kompanije, pokušavaju da nađu najbolje rješenje kako bi se izbjeglo uvođenje stečaja u MA, imajući u vidu da počinje turistička sezona i da. bi uvbođenje stečaja imalo negativan uticaj na to.

Na drugom mjestu najvećih dužnika po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja je pljevaljski Rudnik uglja sa dugom od 11,7 miliona eura.

Rudnik uglja, u kojem većinski paket akcija od 39,49 odsto ima italijanska kompanija A2A, država 31,1 odsto, a najveći pojedinačni akcionar je brat bivšeg premijera Aco Đukanović, duguje 11,7 miliona. Kompanija A2A nema ni centa poreskih dugovanja u Italiji. Rudnik uglja podnio je zahtjev za reprogram poreskih potraživanja. Na trećem mjestu najvećih poreskih dužnika državi je kompanija Plantaže, koja je prvi kvartal ove godine završila sa minisom od 1,6 miliona eura, a po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja državi duguje 3,1 milion eura.

U vrhu najvećih dužnika državi su i tri željezničke kompanije. Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz za poreze i doprinose na lična primanja državi duguju oko šest miliona eura, a ni oni, kao ni Montenegroerlajnz, nemaju pravo na reprogram poreskih potraživanja jer su korisnici državne pomoći. Željeznička infrastruktura i prevoz su od 2010. godine dobili preko 40 miliona eura državnih garancija. Uprkos velikim gubicima u poslovanju, ŽICG je nedavno dobila 20 miliona eura garancija. Održavanje željezničkih voznih sredstava duguje po tom osnovu oko 1,6 miliona eura. Sve tri kompanije, sudeći po revizorskim izvještajima, poslednji put su uplatile plate sa pripadajućim porezima i doprinosima 2013. godine.

(Opširnije današnjem Danu)

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *