Dobit “Erste Grupe” u prvom kvartalu 262,2 miliona eura

Dodajte komentar

Austrijska bankarska grupacija “Erste Grupa” saopštila je da je u prvom kvartalu zabilježila blago smanjenje neto dobiti, zbog većih administrativnih troškova, većinom povezanih s projektima na području informatičke tehnologije.

Neto dobit “Erste Grupe” u prvom tromjesečju 2017. godine manja je za 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 262,2 miliona eura.

Neto kamatni prihodi u tom periodu su smanjeni za 3,7 odsto, na 1,05 milijardi eura. Neto prihodi od provizija i naknada uvećani su 3,3 odsto, na 457,7 miliona eura.

Ukupni administrativni troškovi u istom periodu su uvećani za 0,9 odsto, na 1,018 milijardi eura. Najveća stavka u tom iznosu su kadrovski troškovi, u iznosu 571,7 miliona eura, pokazuje poslovni izvještaj “Erste Grupe”.

“Rastući IT troškovi, koji su samo u prva tri mjeseca finansijske 2017. godine dostigli 91,6 miliona eura, trenutno su prepreka za poboljšanje operativnog rezultata”, stoji u saopštenju izvršnog direktora “Erste Grupe” Andreasa Treichla.

Operativna dobit opala je u prvom kvartalu na godišnjem nivou za 3,4 odsto, na 599,2 miliona eura. Stopa adekvatnosti kapitala opala je na 12,5 odsto u prvom kvartalu, s 12,8 odsto krajem 2016. godine.

“Glavni motori uspješnog početka finansijske godine bili su povoljno ekonomsko okruženje u regiji srednje i istočne Evrope i značajno smanjenje bankarskog poreza u Austriji nakon pozamašne jednokratne uplate krajem 2016. godine”, dodao je Treichl.

Banka je tako u prvom ovogodišnjem tromjesečju uplatila 5,6 miliona eura na ime bankarskog poreza u Austriji, u odnosu na prošlogodišnjih 29,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *