Porez na dobit nijesu prijavile 3.224 firme

Dodajte komentar
Poreska uprava

Prijave poreza na dobit za prošlu godinu nije dostavilo 3.224 preduzeća, a 2.987 njih nije podnijelo finansijske iskaze, saopštili su Pobjedi iz Poreske uprave, kojaje u aprilu naplatila 72,95 miliona eura bruto. To je osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine i četiri odsto iznad plana.

Kontrola

U preduzeća koja nijesu prijavila porez, za šta je rok istekao u aprilu, sada će ući inspektori. Zaključno sa 28. aprilom 23.643 obveznika podnijelo je finansijske iskaze za prethodnu godinu, dok je analizom ustanovljeno da 2.987 aktivnih poreskih obveznika to nije uradilo kazali su Pobjedi iz ove institucije.

Na 28. april ukupno 20.707 preduzeća podnijelo je godišnju prijavu poreza na dobit za 2016, dok je utvrđeno da 3.224 firme, aktivni poreski obveznici, nijesu ispunile tu obavezu. Na pitanje koje sankcije će biti preduzete, iz Poreske uprave su kazali da su već počeli da primjenjuju Zakon o porezu na dobit pravnih lica, član 42a i Zakon o računovodstvu, član 38 stav 3.

50 odsto više

Iz ove institucije su naveli da su u aprilu naplatili 6,4 miliona eura poreza na dobit preduzeća, što je skoro 50 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period i od plana naplate.

Od PDV je naplaćeno 12,38 miliona, odnosno 16 odsto više nego lani i 13 odsto iznad plana – saopšteno je iz Poreske uprave

Istakli su da će se intenzivne aktivnosti, koje podrazumijevaju sinergijsko djelovanje svih službi, u cilju naplate tekućih prihoda i smanjenje poreskog duga, nastaviti.

“Poreska uprava kontinuirano ulaže napore za unapređenje odnosa s obveznicima i modernizaciju poslovnih procesa. Do sada je uvedena paleta e-servisa i to za podnošenje IOPPD obrazaca, PDV prijava, prijava poreza na dobit i finansijskih iskaza elektronskim putem. Podnošenje godišnje prijave poreza na dobit vršilo se isključivo elektronskim putem pa je ovu zakonsku obavezu na taj način ispunilo 96 odsto poreskih obveznika, dok je 3,6 odsto prijava dostavljeno u papirnoj formi”, objasnili su iz Poreske uprave i dodali da je 80 odsto prijava PDV-a dostavljeno elektronskim putem, što je povećanje od 58 odsto više nego 2015. godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *