Evropske berze u plusu, DAX dotakao istorijski maksimum

Dodajte komentar

Većina evropskih berzi zatvorila je trgovanje u četvrtak u plusu, dok je njemački DAX u toku sesije dostigao istorijski najvišu vrijednost.

Na kraju dana ovaj berzanski pokazatelj vrijedio je 12.647,8 poena, a bankarski sektor je predvodio dobitnike. Francuski CAC porastao je 1,3% na 5.372,4 poena, nakon debate predsjedničkih kandidata i prednosti Makrona nad Le Penovom, dok je britanski FTSE uvećao vrijednost 0,2% na 7.248,1 poen, a bankarska grupacija HSBC je, nakon odličnih rezultata, registrovala solidan rast.

Nafta je zabilježila najoštriji pad u posljednjih 5 mjeseci – američki WTI skliznuo je 4,9% na 45,5 USD po barelu, dok je evropski reper Brent takođe potonuo na 48,4 USD, izgubivši 4,8% vrijednosti. Članice OPEC-a će, na sastanku 25. maja, odlučivati o produženju odluke o smanjenju proizvodnje ovog energenta.

Najveći američki indeksi registrovali su skromne korekcije – Dow Jones je zatvorio skoro nepromijenjen na 20.951,5 poena, dok su S&P 500 i Nasdaq zatvorili trgovanje u plusu od 0,1%, na 2.389,5 i 6.075,3 poena, respektivno. Energetski sektor je bio među najvećim gubitnicima, oslabivši 2%, dok je sektor osnovnih potrošnih dobara predvodio dobitnike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *