Adidas u Sjevernoj Americi i Kini nadmašio Nike

Dodajte komentar

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas izvijestio je o značajno većoj neto dobiti u prvom ovogodišnjem kvartalu u poređenju s istim razdobljem godine ranije, kao i o većim prihodima, što posebno pripisuju snažnom rastu u segmentu prodaje putem interneta.

Adidasova neto dobit u prvom je ovogodišnjem tromjesečju uvećana za 30 posto, na 455 miliona eura, na prihodima od 5,67 milijardi eura, koji su bili za 19 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, pokazao je u četvrtak objavljeni poslovni izvještaj.

Posebno snažni rezultati zabilježeni su u internet prodaji, gdje su prihodi uvećani za 53 posto. U martu je Adidas već najavio veliki iskorak na planu online trgovine, udvostručivši ciljane prihode od prodaje putem interneta za 2020. godinu na četiri milijarde eura, u poređenju s milijardom eura ostvarenom u 2016. godini.

Na najvećim Adidasovim tržištima – sjevernoameričkom i kineskom – prihodi su mu porasli u prvom kvartalu za 31, odnosno 30 posto, čime je prilično nadmašio svog američkog rivala Nikea.

Nakon što je godinama kaskao za američkim rivalima, Adidas je u Sjedinjenim Državama poduzeo velike napore na marketinškom planu, izazvavši Nikea na matičnom tržištu, a posebno linijom patika za trčanje Boost i retro stilom patika linije Superstars.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *