Profit “Royal Dutch Shell”-a povećan 700 posto

Dodajte komentar

Neto dobit “Royal Dutch Shell”-a porasla je više od sedam puta u prvom tromjesečju 2017. godine, zahvaljujući oporavku cijena nafte od dvogodišnjeg strmoglavog pada.

Dobit nakon oporezivanja iznosila je 3,53 milijarde dolara (3,24 milijarde eura) u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na 484 miliona dolara u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju ovog anglo-holandskog energetskog diva, a prenosi agencija AFP.

Generalni direktor “Royal Dutch Shell”-a, Ben van Berden, izjavio je da su dobrim finansijskim rezultatima doprinijeli “poboljšane operativne aktivnosti i bolji tržišni uslovi”.

Proizvođači energenata širom svijeta koriste benefite viših cijena nafte, koje su snažno pogurale naviše njihove prihode i dobit.

Cijene fjučersa sirove nafte su se oporavile zahvaljujući naftnom kartelu proizvođača, Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), koji se čvrsto pridržava sporazuma postignutog krajem prošle godine o smanjenju pumpanja “crnog zlata”.

Američki energetski giganti “Exxon Mobil” i “Chevron”, kao i francuski “Total” i britanska grupa “British Petroleum”, takođe, su izvijestili prošle nedjelje o snažnom skoku dobiti, dodaje francuska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *