Pregled štampe za 4. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Vlada i tužilaštvo ćute o milionima

Da li je iz državnog budžeta isplaćen novac Savezu sindikata Crne Gore koji tvrdi da mu država duguje 711 hiljada eura ili je izvršeno poravnanje za dug te organizacije od 856 hiljada eura, pitanje je na koje Ministarstvo finansija Vijestima nije željelo da odgovori.

Rakčević želi Hotel Korali

Vlasnici građevinskih kompanija Zetagradnja i Šajo grupa, Blagota Radović i Žarko Rakčević nekoliko mjeseci se na Montenegroberzi utrkuju, kupujući akcije Zatvorenog investicionog fonda Trend, potvrđeno je juče Vijestima iz nekoliko izvora.

Firme Rokšpeda dužne 17 miliona

Računi tri firme iz grupe Rokšped porodice Stanaj blokirani su zbog dugova od preko 17 miliona eura, pokazuju novi podaci Centralne banke.

Dnevne novine

Neznatno smanjen broj blokiranih firmi

Centralna banka (CBCG) objavila je juče novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 13 kompanije manje nego na prethodnom.

Milion korisnika mobilne telefonije

U Crnoj Gori je na kraju marta bilo milion korisnika mobilne telefonije, neznatno manje u odnosu na februar. Broj korisnika u martu odgovara penetraciji od 161,79 odsto, navedeno je u izvještaju Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Finansijska stabilnost ključna za nove investicije

Finansijska stabilnost u Crnoj Gori je neophodna, ne samo da promoviše unutrašnju stabilnost, već i da privuče strane direktne investicije, te podstakne razvoj mikro, malog i srednjeg biznisa, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

Dan

Gubitak privrede za dvije godine 290 miliona

Domaća privreda je u 2014. i 2015. godini poslovala sa gubitkom od 290 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Gubitak u 2015. godini se povećao za 38,1 odsto u odnosu na 2014. i iznosio je 168,6 miliona eura, dok je godinu prije bio 122,07 miliona eura. Gubitak je, dakle, povećan u 2015. godini za 46 miliona eura.

Solidan rast u prvom kvartalu

Privredni rast u zemljama eurozone bio je solidan u prvom tromjesečju i na istom nivou kao i u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, saopšteno je iz Eurostata. BDP 19 zemalja članica eurozone porastao 0,5 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni, kao i 1,7 odsto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, što je u skladu sa predviđanjima analitičara.

Brković im duguje 350 hiljada eura

Vlasnici pet pljevaljskih preduzeća, koja je angažovala “Vektra Jakić, vlasništvo Dragana Brkovića, na sječi i izvozu balvana iz šuma, juče su blokirali kapiju fabrike, jer im za poslove koje su obavljali nije plaćeno ukupno 350 hiljada eura.

Pobjeda

Jugopetrol ulaže u obnovljive izvore

Izvršni direktor Jugopetrola Antonis Semelidis je kazao daje prošla godina bila dobra za Jugopetrol i da će iduće nedjelje na skupštini akcionara odlučiti o podjeli dividende.

Rigidniji potez u bankama može izazvati stampedo

Finansijski sektor je unaprijeđen i sa dobrim parametrima, ali su pojedine banke još ranjive. Ranjivostima se Centralna banka dnevno bavi kako bi smanjila spilover efekte prelivanja, jer su banke utemeljene na povjerenju i poštovanju. Ako napravite malo rigidniji potez možete izazvati negativan efekat, da ne govorim o stampedu i svim psihološkim efektima koji se dešavaju u bankarskom sektoru kazao je guverner dr Radoje Zugić.

Čeka se potpis na ugovor o zakupu akvatorijuma

Ugovor o zakupu Mamuleje potpisan, a tekst ugovora o zakupu akvatorijumaje usaglašen i očekuje se potpisivanje kazalaje Pobjedi PR savjetnica švajcarskog Oraskom divelopmenta na projektu Mamula Dragana Bećirović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *