Poslovni rezultati kompanija podstakli evropske berze

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cijene dionica porasle, ponajviše u finansijskom i naftnom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je juče ostao gotovo nepromijenjen blizu nivoa u zadnjih 20 mjeseci.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,30 posto, na 7.255 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,50 posto, na 12.587 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 5.330 bodova.

Najviše su, u prosjeku 1,3 posto, jutros skočile cijene dionica u finansijskom sektoru.

Pritom je među najvećim dobitnicama dionica HSBC-a, sa skokom cijene za 3,4 posto, jer je ta britanska banka izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima.

Podršku tom sektoru pruža i jučerašnji signal američke centralne banke da namjerava da se drži svoga plana o postupnom povećanju ključnih kamatnih stopa.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili su kamatne stope nepromijenjene, kao što se i očekivalo.

U saopštenju su poručili da je usporavanje rasta američke privrede u prvom tromjesečju vjerovatno prolazno, da je potrošnja domaćinstava solidna, da su poslovne investicije ojačale i da se inflacija približava ciljanim nivoima.

Poručili su, takođe, da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih su poruka ulagači zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća kamatne stope.

Tako se na tržištu novca sada procjenjuje da postoji 72 posto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu, dok su prije saopštenja Feda ti izgledi iznosili 63 posto.

Snažno su jutros, 1,1 posto, porasle i cijene dionica u naftnom sektoru, što se zahvaljuje dobrim poslovnim vijestima iz Statoila i Royal Dutch Shella.

 

Check Also

Ryanair se žalio Sudu EU zbog državne pomoći za Croatia Airlines

Lowcost avio kompanija Ryanair podnio je žalbu Opštem sudu Evropske unije protiv odluke Evropske komisije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *