Jugopetrol ulaže u obnovljive izvore

Dodajte komentar

Izvršni direktor Jugopetrola Antonis Semelidis je kazao daje prošla godina bila dobra za Jugopetrol i da će iduće nedjelje na skupštini akcionara odlučiti o podjeli dividende.

Na pitanje sa koliko dividende mogu računati, on je kazao da se za odgovor mora sačekati skupština akcionara.

“U prošloj godini smo dostigli glavne ciljeve, a dobro ide i prvi kvartal ove godine. Ribrending i rekonstrukciju glavnih benzinskih stanica smo sproveli. To planiramo i za terminal u Baru kako bi se uskladili sa evropskim standardima”, kazao je Semelidis Pobjedi nakon Samita Evropska unija Jugoistočna Evropa u organizaciji londonskog časopisa “The economist” u hotelu “Hilton u Podgorici.

On je podsjetio da su benzinske pumpe danas više od toga – one su neka vrsta prodavnica i nude sve više drugih usluga, a u budućnosti će se u njima napajati i električna vozila.

U planu je transformacija Jugopetrola u energetsku kompaniju.

“Zainteresovani smo za širi energetski sektor. Ispitaćemo mogućnost investiranja u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Sada je rano da govorimo o lokaciji jer ispitujemo generalnu sliku zemlje. Kada budemo imali kompletne informacije razgovaraćemo sa ovdašnjom Vladom i drugim zainteresovanim stranama”, objasnio je Semelidis.

Kazao je da je moguće ulaganje i u hidro i vjetro izvore.

“U ovom trenutku nijesmo spremni da pričamo ništa više od toga”, kazao je izvršni direktor Jugopetrola.

Semelidis je ocijenio da je gradnja podmorskog kabla između Crne Gore i Italije dobra vijest.

“To će obezbijediti izvoz struje ne samo iz Crne Gore u Italiju nego i iz drugih zemalja. To će takođe obezbijediti ravnotežu u sistemu”, smatra Semelidis.

Tokom učešća na samitu Semelidis je ukazao na značaj energenata, naročito tokom bilo koje vrste krize. Podsjetio je na gasovod koji se gradi a ide iz Azerbejdžana, Turske, Grčke, Albanije do Italije.

Očekuje se da će za dvije godine funkcionisati, ukoliko sve bude po planu kazao je Semelidis. Dodao je da je predloženo da iz Albanije gasovod ide za Zapadni Balkan, preko Crne Gore za Hrvatsku i dalje. No, kako je kazao, to je za sada samo predloženo. Helenik grupa daje i stipendije crnogorskim, ali i studentima iz regiona za Univerzitet u Grčkoj.

Predstavnik Univerziteta Nikolos Farantouris Pobjedi je kazao da Helenik godišnje obezbjeđuje 15 stipendija za region.

Dobrodošli su svi studenti”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *