Oporavak svetskih tržišta, sezona korporativnih objava u fokusu

Dodajte komentar

Evropska tržišta uglavnom su trgovanje završila u plusu, usljed reakcija investitora na korporativne objave i očekivanja, kao i predstojeći drugi krug izbora u Francuskoj.

Britanski FTSE ojačao je 0,6% na 7.250,1 poen, a snažan rast vrijednosti zabilježio je British Petroleum, nakon što je prihod ove kompanije u posljednjem kvartalu utrostručen. Njemački DAX registrovao je identičan skok na 12.507,9 poena, dok je francuski CAC zatvorio sesiju u plusu 0,7% na 5.304,1 poen.

Američke berze takođe su pozitivno reagovale na najnovije najave poslovanja kompanija, dok je u iščekivanju najnovijih poslovnih rezultata Apple-a NASDAQ porastao na 6.095,4 poena na zatvaranju. Dow Jones našao se 0,2% u zelenoj teritoriji na 20.949,9 poena, dok je S&P 500 zabilježio skroman rast vrijednosti od 0,1% i dostigao 2.391,2 poena.

Nafta je registrovala priličan pad vrijednosti, ponovo usljed povećane proizvodnje u Americi, Kanadi i Libiji, koju smanjenje izvoza Rusije i zemalja OPEC-a nisu uspjele da neutrališu. Oba naftna repera skliznula su u utorak – američki WTI na 47,6 USD po barelu, dok je evropski Brent na zatvaranju američkih berzi vredeo 50,4 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *