Novi namet: Uvodi se komunalni doprinos, plaćaće ga svi građani

Dodajte komentar

U Crnoj Gori, kako predlaže Studija zemljišne politike, biće uveden novi državni namet –komunalni doprinos koji će svi građani i investitori plaćati mjesečno. Opštine bi koristila ovaj instrument za realizaciju kapitalnih radova i izvršila povrat ukupnih ili dio troškova kroz njenu naplatu. Visina komunalnog doprinosa još nije poznata, ali je data metodologija kojom se utvrđuje novčani iznos doprinosa, saznaje Portal Analitika.

„Studijom se predlaže uvođenje plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju i održavanje puteva i ulica u naselju, atmosferske kanalizacije, javne rasvjete, nadvožnjaka, podvožnjaka i mostova, pješačkih prolaza, trgova, javnih zelenih površina i javnih gradskih komunalnih objekata“, navodi se u Izvještaju o o stanju uređenja prostora u 2016. godini.

Kako se navodi u dokumentu, lokalna naknada za postojeću infrastrukturu se odnosi na već izgrađena područja.

„Opština bi koristila ovaj instrument za realizaciju kapitalnih radova i izvršila povrat ukupnih ili dio troškova kroz njenu naplatu“, piše u dokumentu koji neće obradovati investitore..

Ova sredstva se mogu koristiti za projekte od kojih postojeće nepokretnosti ostvaruju benefite. Neki od primjera tih projekata su ugradnja ili zamjena insfrastrukture za otpadne vode i vodosnabdijevanja, Izgradnja parkova, sadržaja u zajednici ili rekreativnih centara, izgradnja trotoara, ivičnjaka i ugradnja ulične rasvjete.

“Komunalni doprinos će se naplaćivati samo za održavanje postojeće izgrađene infrastrukture. Može naplaćivati po površini izgrađene infrastrukture ili u zavisnosti od troškova/m2”, piše u dokumentu.

Metodologija izračunavanja doprinosa

Metodologija obračuna komunalnog doprinosa se zasniva na sledećem: Prvo je potrebno definisati dio grada koji ostvaruje benefite od infrastrukture (zonu). Od unapređenja javnih sadržaja benefite imaju velike površine, dok benefite od sanacije „tvrde“ infrastrukture kao što su vodovod ili infrastruktura za otpadne vode imaju direktni korisnici. Zatim se saberu sve površine navedene u prethodnim stavovima i pomnože sa prosječnom cijenom njihove izgradnje. Dobijena vrijednost se dijeli sa bruto građevinskom površinom za stanovanje na nivou zone.

„Ovaj iznos se podijeli sa 12 mjeseci i dobijamo iznos mjesečnog doprinosa. Kako su ove naknade generalno niže od naknada za neizgrađeno zemljište, preporuka je da se ova naknada naplaćuje mjesečno. Međutim, za velike kapitalne radove u zonama veće gustine, (vodosnabdijevanje i otpadne vode), ova naknada, putem koje će se vršiti povrat uloženih sredstava, preporučuje se da se naplaćuje korisnicima nepokretnosti duži vremenski period (10-20 godina) što bi bilo posebno iskazano u mjesešnim računima”, poručuje se u Izvještaju.

Kod obračuna komunalnog doprinosa jedinice lokalne samouprave mogu predvidjeti olakšice za određene kategorije stanovništva: penzioneri, korisnici materijalnog obezbjeđenja.

„Vlasnici poslovnih prostora ne plaćaju ovu vrstu jer se smatra da benefite od ovih sadržaja ostvaruju isključivo stanovnici. Sva preostala sredstva na kraju projekta moraju se uplatiti u rezervni fond za buduće lokalne infrastrukturne projekte“, zaključuje ser u Izvještaju o stanju uređenja prostora u 2016. godini.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *