Najveća banka na svijetu bježi iz Londona

“JP Morgan Chase”, jedna od najvećih banaka na svijetu, prebaciće na stotine zaposlenih iz Londona u proširene kancelarije u Dablinu, Frankfurtu i Luksemburgu, izjavio je direktor odjeljenja te banke za investiciono bankarstvo Daniel Pinto za “Bloomberg”, prenosi Tanjug.

To će, kako je dodao, biti urađeno jer će Ujedinjeno Kraljevstvo, posle Brexita, izgubiti jednostavan pristup jedinstvenom tržištu EU.

“Iskoristićemo tri banke koje već imamo u Evropi kao oslonac za naše poslovanje “, rekao je Pinto, dodajući da će prvog dana po završetku pregovora Britanije i EU, banka morati da bude spremna za prebacivanje više stotina bankara.

Veliki broj multinacionalnih banaka su najavile da će preseliti poslovanje iz Londona u nove baze unutar EU, nakon što je britanska premijerka Theresa May pokrenula proceduru za izlazak Britanije iz EU.

Banka “Morgan Chase” je, kako ocjenjuje “Bloomberg”, samo posljednja u nizu koja je iznijela planove vezano za Brexit.

Naime, Deutsche Bank je prošle nedjelje saopštila da će prebaciti 4.000 bankara iz Londona, banka Barklys je najavila da će u narednih pola godine aktivirati rezervni plan, a “Goldman Sachs” da će naredne godine početi da relociranjem pozicija.

Check Also

Bez građevinske dozvole 44.148 objekata u Crnoj Gori

Podaci iz katastarskih evidencija pokazuju da je u Crnoj Gori 44.178 objekata bez građevinske dozvole, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *