Najveća banka na svijetu bježi iz Londona

“JP Morgan Chase”, jedna od najvećih banaka na svijetu, prebaciće na stotine zaposlenih iz Londona u proširene kancelarije u Dablinu, Frankfurtu i Luksemburgu, izjavio je direktor odjeljenja te banke za investiciono bankarstvo Daniel Pinto za “Bloomberg”, prenosi Tanjug.

To će, kako je dodao, biti urađeno jer će Ujedinjeno Kraljevstvo, posle Brexita, izgubiti jednostavan pristup jedinstvenom tržištu EU.

“Iskoristićemo tri banke koje već imamo u Evropi kao oslonac za naše poslovanje “, rekao je Pinto, dodajući da će prvog dana po završetku pregovora Britanije i EU, banka morati da bude spremna za prebacivanje više stotina bankara.

Veliki broj multinacionalnih banaka su najavile da će preseliti poslovanje iz Londona u nove baze unutar EU, nakon što je britanska premijerka Theresa May pokrenula proceduru za izlazak Britanije iz EU.

Banka “Morgan Chase” je, kako ocjenjuje “Bloomberg”, samo posljednja u nizu koja je iznijela planove vezano za Brexit.

Naime, Deutsche Bank je prošle nedjelje saopštila da će prebaciti 4.000 bankara iz Londona, banka Barklys je najavila da će u narednih pola godine aktivirati rezervni plan, a “Goldman Sachs” da će naredne godine početi da relociranjem pozicija.

Check Also

Proizvodi kompanije “Naše voće”, novog crnogorskog brenda, uskoro na policama domacih trgovina

Kompanija Veletex je početkom 2017. godine kupila imovinu zemljoradničke zadruge Župa u stečaju, na dvanaestoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *