Energetski kabl u funkciji do kraja 2019. godine

Dodajte komentar

Kompanija Terna, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom realizuje projekat povezivanja naše države sa Italijom energetskim kablom preko Jadranskog mora, odnedavno ima novog izvršnog direktora. Na mjesto Matea del Fantea izabran je bivši direktor Enel grupe Luiđi Feraris koji je najavio da će prioritet Terne biti projekti u Evropi i Africi, izdvajajući energetsko povezivanje sa Balkanom preko Crne Gore kao jednu od ključnih investicija.

Projekat sa Crnom Gorom

Cilj kompanije je da završi projekat energetskog povezivanja sa Crnom Gorom, Francuskom i Tunisom. Projekat sa Crnom Gorom, kako su prenijeli italijanski mediji, biće završen do kraja 2019. godine.

Takođe, u Terni su saopštili da će posebna pažnja u narednom periodu biti posvećena ulaganjima u obnovljive izvore električne energije i to u Južnoj Americi, gdje su planirane investicije od 250 miliona eura.

Razvojni plan

U italijanskoj kompaniji nedavno je usvojen razojni plan za 2017. godinu koji previđa i ulaganja od oko 7,8 milijardi eura u niz projekta. Između ostalog, kako se navodi u planu, nastaviće se sa realizacijom projekta energetskog povezivanja sa našom državom, odnosno povezivanje energetskog kabla sa dalekovodima u Lastvi i Vilanovi.

Benefiti za Crnu Goru su višemilionski, prvenstveno je upravo naša zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen. Takođe, realizacijom projekta se u znatnoj mjeri poboljšava prenosna mreža u Crnoj Gori.

Nakon puštanja u rad energetskog kabla, biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu udjela CGES u ukupnom kapacitetu kabla 20 odsto od instalisanih 1.000 megavata. Prihodi od prenosa električne energije iz regiona preko ove interlconekcije direktna su dobit. Stvaranjem integrisanog tržišta za električnu energij u, i povećanj em konkurencije, industriji i građanima će biti omogućeno snabdijevanje, na osnovu nižih veleprodajnih cijena energije.

Projekat vrijedan milijardu eura

Vrijednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra. Polaganje podmorskog dijela kabla završeno je 18. februara ove godine. U okviru projekta CGES gradi trafostanicu Lastva, koja će koštati 38,5 miliona, te dalekovod od Lastve do Pljevalja vrijedan 67,5 miliona eura.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *