“Alitalia” otišla u stečaj da bi izbegla bankrot

Najveća italijanska aviokompanija “Alitalia” otišla je u stečaj da bi izbjegla bankrot, a Vlada Italije odobrila joj je pozajmicu od 600 miliona eura kako bi mogla da radi dok se ne pronađe novi kupac.

Upravni odbor kompanije “Alitalia”, koja je otišla u stečaj drugi put u deset godina, saopštio je da nije imao drugi izbor nego da zatraži postavljanje stečajnog upravnika pošto su zaposleni odbacili plan restrukturiranja, koji bi omogućio nove investicije.

Odbor je saopštio da takav ishod zahtijeva reorganizaciju kompanije kako bi se omogućile planirane investicije od dve milijarde eura, manjinskog akcionara, kompanije “Etihad” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i konzorcijuma italijanskih investitora koji ima 51 odsto vlasništva Alitalije.

Italjanska vlada postavila je tri stečajna upravnika koji će voditi kompaniju “Alitalia” tokom šestomjesečnog perioda reorganizacije.

Kompanija “Alitalia” ističe da se letovi odvijaju po planu. “Alitalia” je izgubila na značaju kada je evropsko tržište u oblasti avionskog saobraćaja liberalizovano, pošto nije izdržala konkurenciju aviokompanija s niskim cijenama lijetenja.

Check Also

Treći oglas za predsjednika Privrednog suda

Sudski savjet raspisao je juče novi javni oglas za izbor predsjednika Privrednog suda Crne Gore …

Leave a Reply

Your email address will not be published.