Facebook zna previše informacija o svakome od nas

Dodajte komentar

Facebook ima skoro dvije milijarde korisnika, i da je država bio bi najveća država na svijetu. Najmnogoljudnija država na svetu – Kina, ima milijardu i 373 miliona stanovnika, a najpopularnija društvena mreža milijardu i 860 miliona otvorenih naloga i milijardu i 373 miliona logovanja svaki dan.

Sadržaj, koji je uglavnom basplatan, angažuje veliki broj korisnika svakoga dana. Osim tolikog broja sopstvenih korisnika, Facebook posjeduje i popularne sajtove Messenger, Instagram i Whatsapp. To znači da je Facebook u mogućnosti da na dnevnom nivou sakuplja ogroman broj podataka o svojim korisnicima.

Ti podaci se, potom, stavljaju na raspolaganje oglašivačima. Kako bi se povećale šanse za interakciju korisnika i oglašivača podaci o korisnicima se, potom, razvrstavaju u kategorije koje izgledaju ovako:

Na osnovu toga, odmah mogu da se vide intresovanja korisnika, datum rođendana, privatni detalji, imejl platforma i brauzer koju korisnik koristi, kao telefon koji upotrebljava.

Oglašivači prave pretpostvake na osnovu rekacija korisnika na naloge drugih korisnika i na reklame. One se zasnivaju i na stranicama koje su oni lajkovali, statusima, lajkovima i intarakcijama prijatelja, detaljima o poslu, porodici, vezama…

I sve to što Facebook radi je potuno legalno, pošto su to informacije koje korisnici svojevoljno daju koristeći tu društvenu mrežu.

Korisnik može, u svakom trenutku, da provjeri šta od reklama prati (tzv. Your ad preferences, klikom na Your Information > Your Categories) i da obriše grupe koje želi. To neće uticati na količinu reklama, ali će se one nešto rjeđe prikazivti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *