Montenegroberza usvojila novi cjenovnik

Dodajte komentar

Odbor direktora Montenegroberze usvojio je juče novi cjenovnik usluga koji će važiti od 1. juna ove godine. Berza će od juna transakcije hartijama od vrijednosti koje se kotiraju na berzanskom tržištu naplaćivati 0,08 odsto vrijednosti.

U još važećem cjenivniku ova usluga se naplaćuje 0,06 odsto do 500.000 eura a preko 0,05 odsto. Za transakcije na slobodnom tržištu vrijednosti do pola miliona eura sada se naplaćuje 0,08 odsto a preko toga 0,07 odsto.

Iz berze su obrazložili da su i po novom cjenovniku jeftiniji od berzi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Uvedena je i provizija na trgovanje kratkoročnim hartijama od vrijednosti i trezorskim zapisima od 0,01 odsto. U berzi kažu da su vodili računa da to bude najniži nivo.

Član berze, mjesečno, plaća 250 eura članarine, a jednokratno za sticanje članstva 500 eura. Naknada za prestanak članstva po sopstvenom zahtjevu 200 eura. U novom cjenovniku je naknada za organizovanje aukcije za prodaju paketa akcija 300 eura. Za polugodišnju pretplatu odobrava se popust 15 odsto, godišnju 30 odsto, za tri do pet jedinica istog korisnika 15 odsto a preko pet jedinica 30 odsto.

Za transakciju hartijama od vrijednosti, izuzev dužničkim hartijama od vrijednosti koje se kotiraju, minimalni iznos je euro. Transakciju obveznicama i drugim dužničkim instrumentima berza naplaćuje minimalno 50 centi, a vrijednosti do 500.000 eura 0,04 odsto od vrijednosti transakcije, preko 500.000 eura 0,03 odsto vrijednosti transakcije. Od korisnika usluga, berza mjesečno naplaćuje korišćenje observerske stanice i “borzanet-a 80 eura, observerske stanice, 70, aplikacije “E Broker” od pravnog lica, 30 a fizičkog lica 20 eura.

Berza naplaćuje dostavu informacija o cijeni akcija pet eura po hartiji, dnevnog izvještaja 50 eura mjesečno, za distribuciju podataka članovima, sa zakašnjenjem od 20 minuta 150 eura mjesečno, za distribuciju podataka ostalim korisnicima sa zakašnjenjem od 20 minuta 250 mjesečno i za istoriju trgovanja 20 eura po strani.

Cjenovnik možete pogledati i preuzeti ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *