U stečaj otišlo 660 kompanija

Dodajte komentar

U prošloj godini stečaj je uveden u 660 preduzeća, saopštio je najučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Konferenciji, koja je sazvana povodom predstavljanja godišnjeg izvještaja o radu tog suda za prošlu godinu, prisustvovali su predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica i zamjenik predsjednika Apelacionog suda Radmila Mijušković.

Prema riječima Jovanića, u prošloj godini podnijeto je ukupno 597 predloga za pokretanje stečajnog postupka.

“Od tog broja, nekih otprilike 75 odsto bilo bi gdje sam dužnik podnosi predlog za stečaj zbog nemogućnosti da obavlja djelatnost, ili problema u funkcionisanju. Onih 25 procenata su predmeti gdje povjerilac podnosi predlog za stečaj”, rekao je on.

Upitan da prokomentariše da li podatak da je najveći broj stečajeva u preduzeća uveden na zahtjev vlasnika može da znači zloupotrebu Zakona o stečaju i pokušaj izbjegavanja plaćanja dugova, Jovanić je kazao da se najveći broj preddoga vlasnika odnosio na firme koje, ili nijesu obavljale djelatnost, ili već godinama ne rade.

“Vjerujem i mislim da je manji broj tih predmeta gdje se pokušava sa takvom zloupotrebom. Ali isto tako mislim da je bilo čak i nekih predmeta gdje smo na to ukazali nadležnom tužiocu u slučajevima gdje se prepozna da postoji mogućnost za takvo nešto i preduzima se radnja. Najčešća radnja uvijek bude pobijanje pravnih radnji dužnika, odnosno njegovih ranijih izvršnih organa i onih koji su rukovodili stečajnim dužnikom prije pokretanja stečaja. To je najjednostavniji način da se izbjegne namirenje povjerilaca time što se imovina prenese na drugo pravno lice sličnog naziva ili sa promijenjenih nekoliko slova i onda se firma uvodi u stečaj, očiste se dugovanja, a druga firma nastavi da posluje”, rekao je Jovanić.

Jovanić je rad suda u prošloj godini ocijenio kao uspješan.

“U Privrednom sudu su u prethodnoj godini riješena ukupno 7.472 predmeta, ili 82 odsto od svih predmeta. Od toga u parničnom referagu 2.760, u stečajnom 660 predmeta, u rješavanju po prigovorima na rješenja javnih izvršitelja 3.757 predmeta, ukupno 109,13 posto”, rekao je on.

Jovanić je istakao da je za prošlu godinu karakteristično to što je smanjen zaostatak u svim vrstama predmeta za 692 predmeta, od čega 630 predmeta u parničnom i maličnom referatu (sudski sporovi manje vrijednosti) i 62 predmeta u stečajnom referatu.

Procenat smanjenja zaostalih, starih predmeta iz 2015. godine i ranije, iznosi 77,25 odsto naveo je on ističući da je stopa ažurnosti rada tog suda, koja predstavlja odnos između primljenih i riješenih predmeta, u izvještajnom periodu iznosila 109,27 odsto.

Prema njegovim riječima, 91 odsto predmeta se riješi do godinu, dok se u periodu od šest mjeseci riješi 60 odsto predmeta.

Na presude prvostepenog suda uloženo je 1.017 žalbi, od čega je Apelacioni sud ukinuo 227, ili 22,3 odsto, dok je 77,7 odsto odluka potvrđeno ili preinačeno.

“Očekujem da u ovoj godini zaostatak smanjimo za znatan broj i da na početku sledeće godine konačno možemo govoriti o Privrednom sudu kao potpuno ažurnom”, naveo je Jovanić ističući da se bolji rezultati mogu postići u pogledu trajanja postupka.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da aktuelna dešavanja u Primorci Bar nijesu vezana za stečajni postupak, koji je, tvrdi, sproveden po zakonu. Istakao je i da misli da nijednom preduzeću u stečaju Poreska uprava nije omogućila da reprogramira poreski dug.

 (Opštirnije u Danu)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *