Tehnološke akcije podigle indekse, nafta i dalje slabi

Dodajte komentar

Glavni berzanski pokazatelji u Americi zabilježili su blagi rast na jučerašnjem trgovanju, neposredno pred objavu rezultata za prethodni kvartal najvećih tehnoloških kompanija.

Dow Jones je neznatnom pozitivnom promjenom okončao trgovanje na nivou od 20.981 poen, a najveći rast je zabilježio Intel dok je vodeći gubitnik bio Caterpillar. Nasdaq je ponovo dostigao novi rekord od 6.048,9 poena, dok je S&P 500 dan okončao na 2.388,8 poena, predvođen rastom tehnološkog sektora. Broj zahtjeva za socijalnu pomoć porastao je na 257.000 na nedjeljnom nivou, što je više od očekivanog broja.

Evropske berze ostvarile su blagi pad, nakon odluke čelnika ECB-a da referentna kamatna stopa ostane na nuli, a monetarnu politiku zadrže nepromijenjenom. Njemački DAX je oslabio 0,2% na 12.443,8 poena, a najveći pad je zabilježio reosiguravač Munich RE usljed prolaska presjeka za dividendu, dok je dobitnik dana bio Bayer koji je potukao prognoze analitičara za prvi kvartal. Francuski CAC je izgubio 0,3% na 5.271,7 poena a britanski FTSE se spustio 0,7% na 7.237,2 poena. Nafta nastavlja sa slabljenjem vrijednosti – WTI se spustio na 49,2 USD po barelu, dok se Brentom trgovalo na 51,6 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *