Plantaže podigle prihode u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Danas je održana redovna sjednica Odbora direktora Kompanije «13. Jul Plantaže», kojom je predsjedavao prof.dr Veselin Vukotić, a na kojoj su razmatrani rezultati poslovanja Kompanije  u prvom kvartalu 2017. godine.

Prema izvještajima o poslovanju, za prvi kvartal 2017. godine Kompanija “13. Jul Plantaže” je iskazala ukupan prihod koji iznosi 2.015.951 eura i veći je 10,68 % u odnosu na predhodnu godinu.

Ukupni prihodi od prodaje  proizvoda i usluga iznose 1.966.399 eur i veći su  16,24 % u odnosu na prihode ostvarene u istom period 2016. godine. Prodajom flaširanih proizvoda, ribe i loznih kalemova na domaćem tržištu ostvaren je prihod od 593.505 eur što je za 5,81% više u odnosu na predhodnu godinu. Takođe i na stranom tržištu ostvaren je veći prihod koji iznosi 625.041 eur i za 4,50 % veći u odnosu na predhodnu godinu.

Prema istom izvještaju Kompanija je u ovom periodu ostvarila kvartalni gubitak koji iznosi 1.621.571 eur i manji je za 9% u odnosu na isti period prošle godine.

Odbor direktora Kompanije je analizirajući izvještaje zaključio da je ova pojava, gubitka u prvom kvartalu godine karakteristična u poslovanju iz oblasti poljoprivrede, jer su rashodi u ovom period veći od ostvarenih prihoda, iz razloga što je ovo period intenzivnih ulaganja u vinogradarsko-voćarsku proizvodnju, a rast prihoda u odnosu na ostvarene troškove karakterističan je za treći i četvrti kvartal godine, kada se prihodi povećavaju prodajom breskve, stonog grožđa, kao i pojačanom prodajom flaširanih proizvoda. Time se do kraja poslovne godine, kada se poslovni ciklusi završe, bilansi stabilizuju.

Veselin Vukotić, predsjednik Odbora direktora je ovim povodom zaključio da se, iako je rano,  već sada na osnovu trendova prodaje i ozbiljno uloženih napora sektora proizvodnje i prodaje, može reći da će ovo, bez obzira na komplikacije na ruskom tržištu, biti još jedna uspješna poslovna godina Plantaža, sa pozitivnim poslovnim rezultatom.

“Privremeni gubitak značajnog tržišta Rusije očekujem da prevazidjemo u narednom periodu u postupcima pred nadležnim institucijama te države, a svakako da ćemo uložiti napore da na drugim tržištima nadoknadimo očekivanu prodaju”, zaključuje Vukotić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *