Konsolidacija Crnogorskog Telekoma pozitivno uticala na rezultate HT-a

Dodajte komentar

Hrvatski Telekom (HT) u prvom je tromjesečju ostvario 1,82 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je 8,7 posto više nego godinu prije dok je neto dobit porasla za 9,5 posto, na 149 miliona kuna, izvijestila je u petak ta telekomunikacijska kompanija.

Kako se navodi u finansijskom izvještaju, konsolidacija Crnogorskog Telekoma u januaru ove godine pozitivno je uticala na rezultate HT-a. Ukupni prihodi u prva tri mjeseca 2017. porasli su za 8,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznose 1,82 milijardi kuna.

Osim doprinosa Crnogorskog Telekoma, prihodi su povećani u ključnim segmentima: pokretnim telekomunikacijama, širokopojasnom pristupu i televiziji, veleprodaji i energiji, dodaje se.

EBITDA prije jednokratnih stavki povećana je za 7,4 posto, na 674 miliona kuna, uz EBITDA maržu koja je na nivou od 37,1 posto, što je za 0,4 postotna poena manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Neto dobit je u prvom kvartalu povećana za 9,5 posto i iznosi 149 miliona kuna. Izuzme li se učinak Crnogorskog Telekoma, neto dobit je povećana je za 6,8 posto i iznosi 145 miliona kuna.

Kompanija je u ovom razdoblju povećala kapitalna ulaganja za 16,6 posto, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez tog učinka, realizacija kapitalnih ulaganja u prvom kvartalu povećana je za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 344 miliona kuna, što je i dalje dvostruko više nego svi operatori zajedno.

“U prvom tromjesečju 2017. godine Hrvatski Telekom nastavlja s trendom povećanja ključnih finansijskih pokazatelja i na stabilnom je putu rasta. Idućih mjeseci bićemo usmjereni na dalja ulaganja u našu infrastrukturu”, kazao je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Dodao je da zajedno s Crnogorskim Telekomom stvara preduslove za promjene u ovoj kompaniji koja predstavlja prvi iskorak HT-a na regionalno tržište.

“Crnogorski Telekom je u prvom tromjesečju već preduzeo korake nužne za transformaciju kompanije i stabilizaciju finansijskih pokazatelja. Vjerujemo kako će redizajn organizacije i akcijski plan za realizaciju sinergijskih efekata u području nabavke, veleprodaje i tržišnog nastupa znatno doprinijeti pozitivnim promjenama i što bržem povratku Crnogorskog Telekoma na put rasta.”, zaključio je Tomašković.

HR portfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *