Societe Generale banka s najboljim rezultatom od kada posluje u Srbiji

Dodajte komentar

Societe Generale banka Srbija je značajno unaprijedila poslovanje u protekloj, 2016. godini, a dobitak nakon oporezivanja na nivou Banke iznosio je 3,7 milijardi dinara (29,9 miliona eura) i  za 80 odsto je viši u odnosu na prethodnu godinu.

Na konsolidovanom nivou, zajedno sa povezanim licima Sogelease Srbija i Societe Generale Osiguranje, dostigao je 3,8 milijardi dinara (31 miliona eura), što je za 73% više u odnosu na 2015. godinu.

Ovo su ujedno i najbolji poslovni rezultati Societe Generale banke od 1991. godine, od kada je osnovana kao prva banka u Srbiji sa većinskim stranim kapitalom. Inače, u 2017. godini obilježava se 40 godina poslovanja na srpskom tržištu, obzirom da je još 1977. osnovano predstavništvo u Beogradu.

Konsolidovana bilansna suma uvećana je za 3,7% na 244,7 milijardi dinara (1,98 milijarde eura) u 2016.-oj godini sa 236,0  milijardi dinara (1,94 milijarde eura) na kraju 2015. godine. Iznos kredita komitentima je na kraju 2016. godine dostigao 168,4 milijardi dinara (1,4 milijarde eura), što je rast od 3,6% u odnosu na prethodnu godinu.

U sektoru za poslovanje sa stanovništvom zabilježen je dalji rast plasmana (za 11,6% u odnosu na prethodnu godinu), a Banka je i u 2016. godini učvrstila poziciju jednog od lidera, kako na tržištu stambenih, tako i u segmentu gotovinskih kredita.

Posvećenost razvoju segmenta poslovanja sa malim preduzećima i preduzetnicima, kao i uvjerenje o velikom potencijalu ovog segmenta za razvoj domaće privrede, Banka je potvrdila i kroz snažan rast plasmana ovom segmentu (rast od 38% u odnosu na 2015. godinu). Sektor za poslovanje sa privredom poslovao je stabilno u 2016. godini, uz akcenat na jačanje partnerstva sa klijentima i prilagođavanje ponude njihovim potrebama.

U 2016. godini, Sogelease Srbija je potvrdila lidersku poziciju na tržištu finansijskog lizinga. Liderska pozicija faktoringa na domaćem tržištu takođe je potvrđena u 2016. godini, uz  rast prometa od 26 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Među najznačajnijim projektima u 2016. godini su uspostavljanje strateškog partnerstva sa kompanijom Vip Mobile i Centrom za tehnološko preduzetništvo (ICT Hub).

Societe Generale banka, koja je posvećena inovacijama na globalnom i lokalnom nivou, organizovala je niz radionica i nadmetanja u oblasti promovisanja kulture inovacija, među kojima su najzapaženiji prvi Fintech Hackathon i Open Innovation Challenge, gdje su učesnici različitih profila – onlajn preduzetnici, programeri, dizajneri i zaposleni, zajedno razvijali prototipove digitalnih rješenja u finansijskim tehnologijama.

U septembru 2016. godine banka je otvorila i drugu poslovnu zgradu, čime je omogućena  centralizacija poslova i još veća operativna efikasnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *