Pregled štampe za 27. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Počeli prvi pregledi trgovinskih politika CG

Vlada i Sekretarijat Svjetske trgovinske organizacije počeli su prvi pregled trgovinskih politika Crne Gore. Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da predstavnici STO Sekretarijata tim povodom borave u trodnevnoj misiji u Crnoj Gori, kao i da je plenarni sastanak održan juče u tom Vladinom resoru.

Prihodi porasli samo na tržištu Crne Gore

Grupa Merkator, u vlasništvu Agrokora, u 2016. je imala gubitak od 72,7 miliona eura, saopštili su iz kompanije. Prihodi su iznosili oko 2,5 milijardi eura, 4,5 odsto manje nego u 2015. Na tržištu Slovenije prihodi su pali 4 odsto, u Srbiji 6,5 odsto, u Hrvatskoj 9,3 odsto, u BiH 3,7 odsto, dok su u Crnoj Gori porasli 6,8 odsto.

Česi žele da kupe Ulcinjsku

Dan uoči Skupštine akcionara Ulcinjske rivijere iz Češke je stiglo pismo o privatizacionim namjerama tur-operatora Kovotour plus koji 20 godina dovodi turiste u Crnu Goru.

Dnevne novine

U državnu kasu se od početka godine slilo 403 miliona eura

Izvorni prihodi budžeta su u prva četiri mjeseca 2017. iznosili 403,2 miliona eura, što je 1,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je premijer Duško Marković.

Sud u Nikoziji prihvatio prigovor stečajne uprave

Okružni sud u Nikoziji ukinuo je privremenu zabranu prodaje imovine Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u stečaju, koju je sredinom 2014. godine donio na zahtjev ruske En plus grupe.

Dan

Dominacija politike prepreka za biznis

U društvu u kom dominira politika dolazi do usporavanja određenih procesa koji se tiču eliminisanja biznis barijera, što se negativno odražava na biznis i njegov razvoj, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse.

Za inovativnost 30 hiljada

Ministarstvo ekonomije pozvalo je mala i srednja preduzeća (MSP) iz oblasti prerađivačke industrije da se do 26. maja prijave za učešće u programu za unapređenje inovativnosti u tom sektoru za ovu godinu.

U vinu pesticidi ili politika

Ruska služba Rospotrebnadzor zabranilaje od juče uvoz vina kompanije Plantaže u Rusiju, nakon što su u njima pronađeni sadržaji pesticida i plastike. Iz crnogorske kompanije, međutim, negiraju te tvrdnje i ističu da ne znaju šta je motivisalo takvu odluku. Na drugoj strani, premijer Duško Marković je nakon premijerskog sata, odgovarajući na pitanja novinara da li zabranu izvoza vina doživljava kao pritisak zbog ulaska Crne Gore u NATO, kazao da je sasvim jasno da je ta odluka donijeta u kontekstu aktuelnog političkog trenutka u državi i odluke koja će biti donijeta u petak.

Pobjeda

Izabrano 13 superbrendova

Međunarodna organizacija ,,Superbrends, globalni autoritet na području brendinga, izabrala je prvi put nosioce ovog priznanja u Crnoj Gori za 2015/2016. godinu. Ovo priznanje dodijeljeno je juče kompaniji Aliance, Radio Anteni M, Crnogorskom Telekomu, tržnom centru Delta siti, kompaniji KidsLand, Erste banci, kompanijama Fud Indastri, Hemofarmu, Plantažama, Suzi, Štampanju, magazinu Exclusive, agenciji Meken.

Nijesmo zaustavili privatizaciju Luke, čekamo bolju ponudu

Vlada nije zaustavila privatizaciju Luke Bar, već je bila nezadovoljna ponudom poljskog OT Lodžistiksa, koja nije zadovoljavala ekonomske i državne interese, izjavio je premijer Duško Marković.

Trostruka kontrola pokazala da je vino Plantaža ispravno

Proizvodi Plantaža su ispravni, pri čemu je odluka ruske službe za zaštitu prava potrošača (Rospotrebnadzor) o zabrani uvoza njenih vina direktno i neopravdano usmjerena ka ugrožavanju našeg poslovnog interesa, naveo je direktor izvoza Plantaža Milan Milutinović. On je kazao da su proizvodi Plantaža prošli analize tri sertifikovane laboratorije, koje su pokazale daje vino ispravno i bezbjedno za potrošače.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *