Oporavak EU: Građani lakše dolaze do kredita, deficit najniži od 2008.

Dodajte komentar

Evropska preduzeća i domaćinstva su u prvom ovogodišnjem tromesečju lakše dolazila do kredita, saopštila je Evropska centralna banka (ECB), što je zaokret u odnosu na strože uslove kreditiranja zabilježene krajem prošle godine.

Kreditori su u prvom kvartalu 2017. godine olabavili uslove za odobravanje kredita preduzećima za 2,0 procenta, poslije petoprocentnog pooštravanja u posljednjem tromesečju 2016. godine, prema rezultatima istraživanja ECB-a koje prenosi agencija Frans pres.

Olakšan je i pristup hipotekarnim kreditima, zahvaljujući labavljenju uslova za 5,0 procenata poslije jednoprocentnog pooštravanja u periodu između oktobra i decembra.
“Tražnja za kreditima je nastavila da raste u svim kreditnim kategorijama”, saopštila je centralna banka eurozone, prenosi Blic.

Budući da su kamatne stope na rekordno niskom nivou, preduzeća su to iskoristila kako bi uzela nove ili refinansirala postojeće kredite.

Velike intervencije ECB-a u finansijskom sistemu, kao što je otkup više milijardi eura vrijednih državnih i korporativnih obveznica svakog meseca, takođe su ohrabrile banke na kreditiranje, pokazali su rezultati istraživanja ECB-a u kojem je učestvovalo 139 banaka eurozone u periodu od 16. do 31. marta.

Zaduživanje vlada u 19-članoj eurozoni je, poslije višegodišnjih strogih budžetskih ograničenja, palo na najniži nivo od početka 2008, pokazali su zvanični podaci evropske službe za statistiku Eurostata.

Deficit eurozone, koji predstavlja razliku između prihoda i rashoda, pao je na 1,4 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) tog regiona u četvrtom kvartalu 2016. godine sa 1,6 odsto BDP-a iz prethodnog kvartala, kao rezultat manje potrošnje vlada, saopštio je Eurostat.

To je najniži deficit od prvog tromesečja 2008. godine, kada je takođe iznosio 1,4 odsto, prenosi agencija AP, dodajući da je kasnije te godine došlo do kolapsa američke investicione banke Lehman Brothers, što je prouzrokovalo najtežu fazu u globalnoj finansijskoj krizi.

Kriza i duboka recesija u pojedinim članicama eurozone doveli su do toga da deficit eurozone poraste na čak 7 odsto BDP-a u trećem kvartalu 2010. godine, što je znatno iznad granice propisane u eurozoni od 3 odsto BDP-a.

Međutim, brojne članice eurozone sprovele su seriju mjera štednje kako bi povratile finansije na zdrave temelje, i sada su sve, izuzev Grčke, u mogućnosti da se zadužuju na tržištima.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *