Izvorni prihodi budžeta u prva četiri mjeseca 403,2 miliona eura

Dodajte komentar

Izvorni prihodi budžeta su u prva četiri mjeseca 2017. iznosili 403,2 miliona eura, što je 1,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je premijer Duško Marković.

On je juče u Skupštini kazao da su prihodi evidentirani 21. aprila u odnosu na uporedni period prošle godine veći 11,2 odsto, što su ohrabrujući podaci.

“Na rashodnoj strani potrošnja većine potrošačkih jedinica je niža od planirane, ali i kapitalna potrošnja je ispod plana. Očekujem u narednom periodu intenzivne aktivnosti na 100-odstotnoj realizaciji kapitalnog budžeta”, rekao je Marković tokom premijerskog sata.

Na pitanje poslanika DPS Branimira Gvozdenovića o dinamici sprovođenja reformskih mjera definisanih Programom ekonomskih reformi od ove do 2019. godine, Marković je naveo da se većina reformi realizuje u skladu sa planom.

“Iako je zahvaljujući dinamičnom ekonomskom rastu deceniju od obnove nezavisnosti, crnogorski BDP povećan na 42 odsto EU prosjeka, Crnoj Gori su potrebne više stope rasta i održivosti kako bi se BDP brže približavao evropskom prosjeku”, istakao je Marković.

To je, kako je dodao, i predviđeno kombinacijom mjera ekonomske politike, koje se odnose na jačanje fiskalne i finansijske stabilnosti ekonomije, rješavanje strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanje ključnih prepreka za unapređenje konkurentosti i povećanje potencijalnog privrednog rasta na srednji i dugi rok.

“Reforme su usmjerene na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenj e konkurentnosti kako bi stopu ekonomskog rasta uvećali na nivo od oko četiri odsto godišnje i učinili je dugoročno održivom. Samo tako se crnogorski BDP može približavati evropskom, odnosno životnom standardu razvijenih evropskih društava”, poručio je Marković.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *