Neto dobit privrednih društava u Srbiji 229 mlrd RSD

Dodajte komentar

Ukupan neto dobitak privrednih društava u Srbiji u prošloj godini porastao je 17,5% na 534,4 milijardi RSD, dok je neto gubitak iskazan na nivou svih društava smanjen za 21,2% u odnosu na 2015. na 305,1 milijardu RSD, podaci su Godišnjeg biltena finansijskih izvještaja za 2016. koju objavljuje Agencija za privredne registre (APR).

Privredna društva su 2016. godinu, zbirno gledano, završila sa pozitivnim neto rezultatom u iznosu od 229,3 milijarde RSD. Značajan rast ukupne profitabilnosti privrednih društava u prošloj godini, kako je naglašeno, najvećim dijelom je ostvaren je iz njihove poslovne aktivnost.

Predstavnica APR-a Ružica Stamenković kazala je da su privredna društva i prethodnih godina iz primarne djelatnosti generisala dobitak, naglašavajući da je u 2016. pozitivan rezultat ostvaren po tom osnovu bilježio dinamičniji rast koji je bio 28,4% veći i iznosio je 515,6 milijardi RSD. Dodatni impuls uvećanju profitabilnosti privrednih društava dao je i rezultat ostvaren po osnovu usklađivanja vrijednosti imovine i potraživanja, otpisanih potraživanja i ostalih aktivnosti, i taj gubitak smanjen je za 27,6% na 80,9 milijardi RSD. U 2016. na nivou svih privrednih društva iskazan je negativan rezultat po osnovu finasiranja od 123,9 milijardi RSD, što je rast od 17% u odnosu na prethodnu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *